Monday, May 31, 2010

i need a wake-up call sometimes

yes i do! sometimes..so that i will not cross the line..

me juz an ordinary person..like other human being..sometimes i make mistakes..and sometimes i make my self proud..as an ordinary person, sometimes i don't even realize the thing that i will face if i do this and that..because im juz an ordinary person, i need a wake-up call sometimes...

i need u!

yes..u!

i may too enjoying life and forget about some important thing that i should give priority..i may go beyond the limit and do something that i shouldn't do..i may say something that can hurt other feeling..i may act insane juz to prove i can do what other people can..i may do such things..because of that, i need a wake-up call sometimes...

FT

suke mamat ni ngan lagu2 die..he such a talented person..tapi minat berpada-pada la..xde r sampai fanatik tahap gaban plak...even mase FT masuk pencalonan muzik2 n wat rakaman kat plaza alam sentral, shah alam pon aku x gi..tgk kat tv sudah la......

the latest album is Adrenalin..as usual, memang best bagi aku..lan dari yang lain..lagu Hanyut n Superhero pon best seyh~~








gamba ni paling aku suke..smart dowh..rambut die especially..

Sunday, May 30, 2010

all about food..

Assalamualaikum wbt..

arini da 30 mei..da penghujung bulan mei..agi 2 ari da bulan jun..goshh~~ ase cam baru je cuti..upenye da 3 minggu..udah2 ler tu cutinye tqah oii..gi masuk lab tuu..buat fyp..gi gi..shuh shuh!!..................

half of my heart want to start the project rite now..but another half want to stay home enjoying holiday..adoiyai~~~~~~~~~~

INSYA'ALLAH esok aku masuk lab..kena paksa diri gak nih..kang lama sangat hold, last2 minit ade prob, baru padan muke..

hah! bulan jun ni bulan yg mendebarkan..sebab result maybe kuar dalam pertengahan bulan..kalau ikut instinct aku, dalam next 2 weeks...peh..mau tercabut jantung aku tgk result nti..aku ase cam da dapat agak je ape natijahnye..waaaa~~~~ takot seyh...cane kalau pointer below 3?? cane? caneee????

next sem @ sem 7 adelah sem terakhir aku kat uitm secara unofficially..sebab sem 8 aku da kuar..buat praktikal..pastu aku da abes degree..so sem 7 ni la sem terakhir aku nak gi kuliah, nak study untuk test, nak kena buat assignment, nak kena buat lab report, nak menghadapi final exam..wah, cepat tol..skg 24 jam seari da ase cm 12 jam jek..pejam celik pejam celik da nak abes blaja da aku ni rupenye..

cgpa aku setakat ni boooleeey la nak idop..setakat nak idop je r..aku ni bukannye pandai pon..result slalu biase2 aje..tapi kannnnnnn.........aku ade 1 impian ni. impian nak keja kat company Da Bomb! tapi ngan result aku nih, leh ke ha? aku tgh berkira2 nak apply praktikal kat ayamas...kalau dapat, boleh la aku bodek2 sikit untuk terus amek aku keja pas aku graduate nti..tapi boleh ke? boleh ke? boleh laaaaaaaaa~~~



ade company ayamas yg dekat giler ngan umah aku kat port klang nih..kalau rempit, skali pres je r bak kate mak aku yg agak hyperbola tu..gaji pon masyuk dengar katenye..untuk fresh graduate, maybe la sikit..tapi lama2 gaji tu cukup r untuk aku shopping 3 ari 3 mlm tanpa henti.. ($_$).........

yang paling wat aku tertarik nak involve dgn ayamas ni sebab daripada cite2 my lecturer, ayamas ni 1 produk yg x perlu nak diragui..dari segi kebersihan dan kualiti, memang tip top..bab halal tu yang paling utama..xyah nak ragu2..sistem penyembelihan memang mengikut syarak..ayamas xkan teragak2 nak buang ayam2 yang tersalah sembelih..ade sesetgh company yg amek mudah hal ni..xnak rugi punyer pasal..tapi ayamas x mcm tu...pegawai2 jabatan agama datang spot check, n memang terbukti ayamas sangat menitikberatkan soal halal n kebersihan..company macam ni la yang aku suke..nak keja pon ase seronok sebab kite tau gaji yang kite dapat tu xde melibatkan sumber2 penyelewengan dan penipuan, insyaAllah....

tambahan pulak, thesis aku berkaitan dengan chicken ball..memang sesuai r kan dgn company ni yang menghasilkan produk berasaskan ayam..tapi research aku ni biase2 jer..aku tau, company ni x perlu pun research aku ni..ayamas sendiri da ade banyak food technologist yg expert..but then, i still insist to be one of them.. doakan aku boleh x?? plezzzzzzzzzz~~~

after 3 years of study, i realized that, food is not easy to handle..trust me..not easy as u handle them in ur kitchen..especially in industry..kekadang ase, masak salah..x masak pon salah..kalau masak, banyak plak nutrient yang hilang or destroy..tapi kalau x masak, microbes plak masalah.. but there are so many ways to overcome this situation or problems..and that is what we are study in food science and technology..

nak handle food pon ade rules..ade cara yang betul n yg patut kite elak..yeah, i proud being one of food technologist-to-be..yang paling dirisaukan pasal produk2 makanan kat pasaran skg ni adelah halal..most important thing for muslim like me..kadang2 produk tu ade cop halal, but the truth is, it is not..n aku pun pelik kekadang dgn sesetgh company n produk yg langsung x ikut food regulation sedangkan kalau ikut ape yg aku belajar, kalau x ikut regulation, produk tu xley di pasarkan..so maknanye, berleluasa r penipuan kt pasaran nih..n yg aku wonder, camne leh masuk market kalau x ikut regulation? mesti ade r org2 berkuasa yg terlibat kan? adoi..x best kan cmni?? x adil..x telus..x jujur!

makanan ni kan akan jadi darah daging...so kena r dapatkan dari sumber2 yang halal n bersih..makanan ni mempengaruhi ati tau..ati plak mempengaruhi sikap..

you are what you eat

Saturday, May 29, 2010

citation..


dont care how u may be, its ur heart that i desire.. n plez dont leave me as u r my heart n my soul.. i love u more than u know.. (zaiin slayerz,2010)

pro n cons in me~


bende buruk sal aku:
1. ego
2. cepat cemburu
3. cepat bosan
4. cepat bengang
5. x reti bersabar
6. makan banyak
7. malas study
bende x bape buruk sal aku
1. ati kaca
2. cepat cool down
3. dgr nasihat
4. easy going
5. x cerewet

7 vs 5

hahaha..banyak buruk dari kurang buruk..

biase r manusia kan..tapi aku sedang cuba sedaya upaya untuk mengurangkan yang buruk2 tuh.. ego??yg tu paling payah..tapi aku cube r..yg jeles n cepat bosan tu memang x ley tolong..da sebati ngan jiwa..haha..cepat bengang?? depends on situation..aku akan bengang terutama pada 3 perkara:
1. org yg x tepati janji
2. org yg x tepati mase
3. org yg tipu aku hidup2..
3 bende ni aku xley tolerate langsung! sorry to say~~
ok..da dekat kul 1 pagi..sok kena bangun awal..mau ke seremban..kenduri doa selamat sepupu..
adios~~~
salam..

Thursday, May 27, 2010

aku suke cite thriller..sbb aku thrill..waah~~sangat perasan..

Assalamualaikum wbt..
semalam aku da dapat khatam novel ke3 aku untuk cuti ni..so tugas aku bahagian novel da selesai..skg ni tiba masa untuk marathon movies pulak..ha..ha..ha..[gelak x eklas]
mule2 aku layan novel tajuk 2x5..kaki novel punyer..ok la..ayat die sempoi..but then love story..kekadang tu bosan gak..seminggu lebey kot baru aku dapat abeskan..novel ke2 tajuk jaja&din..jemari seni punyer..cite ni pon sempoi..pasal girl yg jatuh ati kat sorang ostad n soh parent die meminang ostad tu..tapi girl ni plak jenis sosial, free hair, x jaga aurat n solat sangat..opkos happy ending la kan..last2 die jadi gak muslimah sejati..
novel ke3 yang aku layan ni tajuk Nama Atas Kertas..thriller one..ade gak selit sal love2 sikit..tapi sikit jek..n im totally crazy with this one..memang best r bagi aku..cite die pasal sorg pembunuh bersiri yg misteri..pembunuh ni suke bunuh orang..eh, da name pembunuh ye x? memang r bunuh orang..tapi sangat cool ok!hehe..bongok aku nih..pas die bunuh orang, die akan letak 1 ketas dlm mulut mayat tuh..kt ketas tu ade tulis huruf2 cam puzzle..pihak polis kena selesaikan puzzle tu untuk dapat clue2 sal pembunuh ni..pembunuh ni sangat la licik + bijak..memang xde bahan bukti langsung yg polis leh jumpe kt tempat kejadian.. cara die bunuh orang plak memang kejam r..die tusuk leher orang betoi2 kat tengah bahagian ade anak tekak tu..eh jap..nape panggil anak tekak ea? bile plak tekak leh branak? hmmm....lain kali r pikir..ok back to the story..die akan tusuk pisau die kat leher sampai tembus ke blakang..so memang totally out la sape yg kena..xde harapan langsung nak idop..nyawa2 ikan pon xde apetah agi nyawa2 kambing..total orang yg die bunuh ialah 4 sebelom polis dapat tangkap die..sume 4 mangsa die ade puzzle tapi yg berlainan..nak tau nape die bunuh orang2 tu? nak tau sape pembunuh tu? nak tau camne die pilih mangsa2 die? kena r bace sendiri..beli kat kedai pena warisan bile da buka sem nanti..muahahaha.. klimaks cite ni bile die berdendam giler ngan polis atas sebab2 tertentu, then die culik sorang polis pompuan [salah 1 watak utama]..pastu die anta obituari [cam nota r] kat polis laki [kawan polis pompuan tu] tulis nama pompuan tu and waktu die mati..mase polis laki tu dpt obituari tu, mase mati pompuan tu adalah 12 jam kemudian..maksudnye die ade harapan agi r nak selamatkan pompuan tu..tapi dlm misi nak selamatkan pompuan tu, die kena selesaikan banyak puzzle, sudoku, and teka silang kata untuk tau lokasi pompuan tuh..fuh, memang mencabar dowh..ending?? lu pikir la sendiri..=p
aku memang suke cite thriller2 camni..penulis ramli awang mursyid, kalau buat citer thriller, memang masyuk r..aku dapat abeskan dalam mase 1 ari je..pecah rekod tuh..
pasni nak cari agi story2 misteri, thriller, bunuh2 nih..layan..kena ngan jiwa beb!..hahaha..
ok, got to go..maghrib sudah..tata~~
salam

Wednesday, May 26, 2010

ini saje..


Assalamualaikum wbt...

lepas 10 hari birthday aku, baru aku dapat hadiah dari seberang laut china selatan..uisy..banyak gak halangan yg perlu ditempuh ea untuk sampai kt sini..berliku2..ke sangkut kat imigresen?




cube tengok betoi2..nama aku salah eja agi..adoiyai..nama aku nur atiqah la..bukan nur atikah..qalqalah x sama..makna pun x sama beb! and another one, name bapak aku pun tarak..apekah maknanye tu?? =p



jeng..jeng..jeng..



a nice bracelets..ade 3 skali..hamek ko! kaler pink, merah n colorless..thanks zai..like it!

aku plak cuma bagi cookies jek kat die as a birthday present..huhu..cookies yg aku buat sendiri..bahan2 pon aku gune je ape yg ade kat dapur umah aku mase tuh..hahaha..nasib laaa~

pas siap bakar..huduh gler..huh!



susun comei2 dalam kotak..ni bahagiang atas..kt bawah ade agi 9 pieces..so total 18 pieces..

seal kotak ngan plastik..kalau x kang masuk angin plak..



ni pulak my birthday present from my fren, tiqah..yup, her name also atiqah..hehu~


jeng..jeng..jeng..


a beautiful dress..thanks tqah!!
kebosanan mase tunggu ktm nak gi mid..salah timing la aku kuar umah..setengah jam gak aku kena melayan kebosanan sengsorang..huhu
sekian sahaja untuk hari ini..daaa~~

Tuesday, May 25, 2010

his birthday..

Assalamualaikum wbt...
first of all, wanna wish a happy belated birthday to my zainul ariffin.. his birthday was on 24th may..yesterday..a week after my birthday..
zai..may Allah bless u always, success in whateva u do, healthy, cheer, and happy always....amiin~~
aku ade r wat something special sikit utk die mlm birthday die tuh..but because of the distance, x dapat r nak wat yg gempak2 pun..ape2 surprise pon through phone je..then, present pos je..kalau ade depan mate, leh gak aku baling telur ke, tabur tepung gomak ke, ape ke..best gak..xpe2..tunggu next birthday kalau umo panjang..akan aku telur n tepung kan kamu..muahahaha~
hadiah yg aku bagi kt die x mahal pon..buat sendiri jek..almaklum la..zaman kegawatan nih..n something yg x boleh di simpan pon..huk3..sadis kan?? terime je la seadanye ye zai..kalau komplen, laen kali x nak bagi ape2..hak hak hak...
owh semalam internet connection kt umah aku sgt suck! thats why xley update ini belog..
ok la..thats all for today..not in the mood ekceli..coz there's someone who's broke his promise to me..penat menunggu but at the end of the day, nothing......huuu~
salam..

Sunday, May 23, 2010

something..

Assalamualaikum wbt..
going to do something tonite..something special..something different..something that can be remembered..
i'll tell u guys tomorrow.....(^_^)

Saturday, May 22, 2010

kimia..

dedicated to zainul ariffin anuar...

go away!!!!

nape perlu wujud manusia yg x paham bahasa n suke memaksa?? kalau x suke orang lain buat cmtu kat kamu, kamu janganla buat kat orang..x baik dowh!
a fren of mine got this very annoying-disturbing-unshamed guy..urgh!! cant stand with him..ok, lets start the story from the very begining....
she met him at htar (hospital tengku ampuan rahimah) klang when she went there for some medical check up..they both went to the hospital alone..so the guy started to ajak my fren borak2 with him..then after checked up, the guy still waiting for my fren..then, he asked her for lunch..but she refused to accept..but the guy asked her to juz accompany him..then she agreed..they started to chit chat..exchange phone number..in juz a couple of hour.. maybe salah my fren jugak sebab senang2 jer bagi no..then when she go back, that guy keep on sms-ing ang calling her..2 days after that, the guy asked for serious relationship.. oh eem gy!!! they'r juz know each other for 2 days ok! tolong la~~~
skg ni, my fren tu da teramat rimas..bile die x jawab call that guy, that guy akan gune no lain plak utk call die..selagi x reply msj, selagi tu he keep on sms-ing...soooooo annoying! x kan x paham2 kot..bile orang da x mau layan camtu, maknanye orang x suke la...adoiyai~~
same situation happened to my best buddy last year..bile x dapat contact kawan aku, mamat tu cari aku plak..rimas giler! idop menyusahkan orang jer..
another story of this annoying-type-of-man..my fren got probs with her bf..her bf stay quit far n rarely seing her..but when they r apart, he keep ignoring her sms and call..sometimes, he ask his sister to bersubahat n lie to my fren about what he did, where he go..then, she decided to break up..but her bf refused..he promised and swore that he will never do that again..but after that, he keep repeating the same act..she tell him that she want to break up and will never change her decision..then, she befriend with other guy and they become couple..but her ex keep on disturbing her..nak ajak jumpe la..siap ugut2 agi ngan mcm2 bende..the worse past is, die cakap yang die akan pastikan die kawen gak ngan kawan aku ni, but at the same time, die akan cari pompuan lain..die sengaja nak buat kawan aku sakit n derita..manusia jenis ape ni?????
now my story..ade gak kena deal ngan manusia cmni..my bos..he not too old..late 20s..after 2 weeks i started my work as a tutor, die da mule tunjuk perangai..yang paling x tahan, die slalu cakap die akan tolong aku atur idop utk berjaya..guide aku..caring.. boleh pegi mam***!! nak ajar aku pasal life konon..life ko tu sendiri perfect ke?? mentang2 aku ni student, budak hingusan, die ingat die boleh sogok aku ngan kemewahan..die ingat aku keje kat tuisyen die sebab aku sengkek sangat ape..aku keje sebab aku minat mengajar + nak experience saje..paham?? aku x kelapaq duit hang r..mule2 aku boleh agi r cakap elok2..tolak elok2..tapi manusia x reti bahasa ni memang susah..sampai sanggup cakap "terime la i walaupun u x perlukan i sangat..xpe..i bagi freedom..i xkan kongkong..juz care me like ur bf and i do care u as my gf" gilo!!!
manusia2 camni memang sangat menyusahkan idop orang lain..tolong la jangan pakse2..ingat pompuan ni ape? x semua pompuan lemah la..kalau orang da x nak tu, da la..terima la hakikat..cari jer orang lain..ntah2 ramai agi yang nak kat kamu..
love is like a butterfly..the more u chase it, the more it runs away..juz let it go..let it fly freely..if they come back and land on ur shoulder, then they are yours..if they r not come back, then it is a fate that they r not for u n will never be yours..

Thursday, May 20, 2010

aku????? uwaa~

Assalamualaikum wbt..

ari selasa lepas, akak aku balik umah ngan kete baru..kete Honda *****..haha..saje x nk expose..nak wat ngade sikit..die baru jer dapat kete tu pun selasa lepas.. akak aku skg ni keje as a lecturer kat uitm puncak alam..baru jer mula isnin yg lepas..tapi x ngajar agi pon..baru nak meeting ngan dekan, nak wat silibus..die ngaja budak asasi sains yg akan masuk dlm bulan 6 kalau x salah aku..b4 dapat tawaran dr uitm, die keje kat company supplier chemical Fisher Scientific kt seksyen 26 shah alam..8 bulan keje situ, kumpul duit dapat r beli kete..kat puncak alam die nyewa, so kena r ade kenderaan nak berulang alik..dulu mase die keje kat Fisher Scientific tuh, die bedal kete mak aku jek..sebab die dok umah..skg ni da dok umah bujang, kena r pepandai sara idop sendiri ye..

abang aku pon tgh bercadang2 nak beli kete..die x keje agi..blaja pon x abes agi..ade agi 1 sem..tapi die wat part time job dari tahun lepas agi..leh tahan masyuk komisen yg die dapat kalau die rajin..riban2 gak r..so die pon menggatai nak beli sejibik kete..tapi x tau agi bile..maybe tunggu pas abes blaja n dapat keje tetap kot..sbb skg ni komisen yg die dapat tuh byk abes bayar duit umah..abg aku da beli 3 biji umah..umah kicik2 je r..sume ade penyewa..so leh r kaver sikit2..

sooo beruntung kan mereka?? akak aku baru umo 23 tahun..da ade kete..saving mau riban2 dlm bank tuh..ntah2 tahun dpn da cukup duit nak kawen..

abg aku umo 25 tahun..saving ade kot sikit..die x reti nak saving sangat..ade duit lebey sikit, bawa mak aku gi holiday sana sini..tapi die da ade umah..3 jibik plak tuh..kire da ade harta r..


aku????????


hanye mengharapkan ilmu di dada yg x seberapa..*sambil wat muke sayu*


sambil melantak lunch, borak2 ngan mak aku...


tqah nanti nak beli kete ape pulak?
hmm..tqah pakai moto jer la dulu mak..
nape??
jimat..nak kumpul duit beli mini cooper..
kah kah kah kah kah kah *mak aku ketawa sambil tekan2 perut*

aku wat muke x bersalah makan sampai licin pastu gi basuh pinggan pastu masuk bilik ngadap lappy sampai lebam.



argh!!! bilekah aku mampu memilikimu~~~~~



volkswagen bettle..bapak cun! nak yang ni gak!!


fair lady nissan..fuh! elegan gak.. [ni kete perjanjian..wakakaka]


notaseciput: yup aku ni low profile..minat kete kicik2 jer..

Wednesday, May 19, 2010

tanpaMu.....

Resah dan gelisah ku rasa
Hidup penuh pancaroba
Roda masa pantas berputar
Menduga iman di dada
Daku yg lena dan terleka
Tenggelam di lautan dunia
Kabur pandanganku
pada nikmat yang menggunung
Mendustakan kurniaanMu
Tiba murkaMu menghukum
Keangkuhanku kian hancur
Lantas ku jatuh dan tersungkur
tanpaMu kasih
ku tak berdaya
hilang punca dan arah
hanyut alpa di arus bergelora
Kasih.. daku derita
ku lemah dalam sengsara
jiwa dan tubuh kepedihan
terseksa terhukum
menanggung kifarah darimu
telah ku lalui semalam
jalan nan kelam dan suram
lampaui batasan insan
keagunganMu ku lupakan
rahmat dariMu ku dambakan
keampunanMu ku pohonkan
Tuhan..
ku tak berdaya
tempuh segala
tanpa kasihMu
hatiku ini merindu
sinar cintaMu yang agung
pasrah merayu redhaMu
ampuni dosa-dosa ku
rahmat dariMu kudambakan
keampunanMu ku pohonkan

Tuesday, May 18, 2010

zaman comot momot

tadi wat marathon kt fb..terjumpe group bebudak skola rendah aku..tapi batch senior..group tu utk batch diorg jerk..cis, kedek..baru igt nak join..
usha2 pic2 mase skola rendah dulu..waduh3..memory lane betol..tringat zaman kicik2..mase tgk pic sorang senior ni, aku teringat dulu mase kat skola aku agak rapat ngan die..sebab kitorang pengawas n kitorang yg bertanggungjawab jage bilik audio..pagi2 b4 masuk kelas, kitorg yg kena gi pasang lagu2 kat bilik audio tuh..pastu baca sifir..satu skola r dgr pastu follow..dulu penah gak minat kt die..mase tu nampak die r hensem (cute sebenarnye)..matured (senior la katekan)..smart..cool.. tapi tadi mase usha balik pic die, alahaaaaaaaaiii~~ bapak cute..kicik comei jek..cane la aku leh nampak die ngan segala kriteria yg aku sebot eh tulis tadi..padahal bebudak agi..mungkin sebab mase tuh aku pun kicik..nmpk laki besa tua sikit dari aku, da bagus abes r..hahaha..lawak jer r rase bile igt zaman kicik2..
then aku ade tgk pic sorg agi senior aku nih..kenal gak sbb kitorg same2 training taekwondo..dulu slalu buli aku..kalau aku kena sparing ngan die, die bagi kaw2 punyer r..bukan reti nak beragak..aku da r pompuan,kicik dari die, junior plak tuh..die sparing ngan aku cam die nak blasah bebudak lelaki jek..bongok punyer senior!
yang ade kena mengena or penah wat sesuatu kt aku jer aku igt..muke2 lain siyes aku x penah pasan n x kenal pon..
p/s=tetibe semangat nak cari balik pic2 ms skola rendah, nak scan then simpan..kenagan zaman comot tuuu...berharga~~

kasih..


kau cinta pertamaku

kau cinta terakhirku

tiada apa yang bisa menafikan kasih kita


kau ayu di mataku

satu antara seribu

tiada tara didunia


mungkin kan terputus di tengah jalan

mungkin kan terlerai tanpa ikatan

usah ragu dgn takdir

mungkin kita kan berbeza haluan

berakhirnya cerita percintaan

segalanya ketentuan Tuhan





this song was sang by him..

duhh~ tersentuh plak ati aku yg agak2 brutal ni..

jiwa kental konon..pigida tqah!

yup..segalanya ketentuan Tuhan..

but i can't afford to loss u..

if we r not meant to be together, only Allah can heal my heart..

pray for happy ending..

Monday, May 17, 2010

SELAMAT HARI GURU!!!

Assalamualaikum wbt..
Semalam ari guru..tapi arini baru aku nak post sal cikgu2..
Disebabkan kesibukan aku maen game,tgk tb,layan fb, baca novel kt umah, aku lupe nak post sal cikgu2..hehe..minta ampun ye cikgu2 skalian..
Cita2 zaman dolu2 aku nak jadi cikgu tau..sangat2 nak teramat2 ingin jadi cikgu..maybe kena badi 16 mei tu kot..haha..pas SPM, memang aku nak sangat masuk maktab..aku x pandang pun u, matriks, kolej..aku nak maktab jer..tapi da Allah tetapkan peluang aku bukan kat situ..nak wat cane kan..terima seadanya..aku dapat UTP (uni. Teknologi petronas) kos civil engineering..tapi ati aku xde utk engineering r..so aku pun rejek..then dapat matriks..so dgn berat ati aku pun gi la matriks..kuciwa beb sebab x dapat maktab..nangis2 da aku masa kawan aku yg tolong cek kate, name aku x tersenarai pon utk orang2 yg akan dipanggil interview masuk mktb..hukhuk..sadis! kekecewaan paling teruk dlm idop..
Tapi Allah makbulkan gak impian aku nak merasa jadi cikgu..tahun lepas mula dari bulan julai, aku jadi tutor kat pusat tuisyen kat klang ni..sampai bulan 2 tahun ni..sayang nak quit, tapi terpaksa sebab aku da x mampu nak jadi pelajar at the same time mengajar..tuisyen tu ngan uitm jauh gak..penat seyh hari2 bawa moto..tapi tu bukan sebab utama aku quit..aku quit sbb nak focus on my study..sebab aku da mula kena wat proposal utk fyp..so keje aku da bertambah..x sempat nak kejar masa gi tuisyen, gi kelas, buat esemen, study utk test, wat lab report, wat proposal, meeting ngan supervisor..thats y aku quit..tapi sekurang2nye aku da merasa jadi cikgu utk beberapa bulan..aku da ada student..hehu~~~
Aku ade teringat kat sorang cikgu nih..aku da lost kontek ngan die pas enpon aku rosak n sume no da hilang..nama die fahmiddin bin yazan..die ngajar aku sains mase tingkatan 3..dari form 1 sampai form 3 paling excellent result sains aku adelah C..tapi pas cikgu fahmi ajar, terus naik jadi A..sampai la PMR..memang miracle..aku suke cikgu fahmi sebab die ensem gler Chinese look dan sgt baik dan die pon syg aku! Tapi skg aku da lost kontek ngan die..someday bile aku ada kelapangan, aku nak cari die..last info yg aku tau sal die, die da tukar ngajar kat kulim..umah die yg kt alor star aku tau..tapi bile da pindah kulim, aku xtau r..tu pun mase aku first year kt uitm aku tau sal ni..skg ni x tau r kalau die da pindah skola agi..huhu..
Aku ni idop nomad..abah aku slalu kena transfer..mase aku tadika sampai darjah 4, aku skola kt bukit mertajam pulau pinang..skola kebangsaan kebun sireh..masa darjah 3,aku penah kene rotan ngan sir sebab fail English..masa darjah 2, aku kena mara sebab aku simpan ketas peksa..patutnye aku kena anta ketas tu..da nama pon peksa..apeke bengong aku masa tu xtau yg aku tgh peksa..igtkan latihan2 biasa je..pas siap, aku simpan dlm laci meja..esok aku anta, terok kene mara..padan muke..berkhayal agi..
Masa darjah 4, aku pindah alor star..masuk skola kebangsaan sg korok lama..baru je 3 bulan aku masok skola tu, aku da jadi ketua klas..hahaha..x logik sungguh..kebetulan ketua kelas pindah..ntah camne aku leh jadi..aku layan jer..org bagi, aku amek [gile kuasa sebenarnye].. naik darjah 5, aku dapat jadi pengawas..darjah 6, aku jadi setiausaha lembaga pengawas skola..aku join kelab BI, taekwondo, badminton..sume tu aku gasak jadi pengerusi..UPSR aku biase2 jek..budak giler kuasa mane sempat nk study..yg pasti bukan 5A..
Then aku masuk form 1..skola menengah kebangsaan sultanah bahiyah(smksb)..girl skol [gile frust x dpt menggatal kt skola bile masuk skola pompuan nih]..kt sini xde ape sgt la..aku agak pasif..mungkin sbb sume girl kot..kalau skola campur tu, semangat r gak nak mencapub..aku kt skola ni sampai tingkatan 3 jek..


SEK.MEN.KEB.SULTANAH BAHIYAH

Tingkatan 4, aku dpt meloloskan diri masuk mrsm..bapak ah..sains memanjang C, math pon x penah dpt A last2 bleh masuk gak kt skola sains berasrama penuh nih..nasib PMR aku dapat gak meng-A-kan sains dan math..ni pon salah satu jasa cikgu fahmi r..kt sini, first time aku dok hostel..awal2, homesick x terkata..slalu nangis..giler x cool..ari2 kena tepon mak..masa borak ngan mak, ok jer..pas abes cakap, lari masuk bilik nangis2..rinduuu~..huhu..ntah ape2 jer..kat skola ni pon best..blaja idop berdikari..




MAKTAB RENDAH SAINS MARA POLIS DIRAJA MALAYSIA

Pas SPM, aku gi matriks..tu pon pas xde choice lain bila aku da rejek UTP..mule2 masuk, aku dpt sains fizik (blaja fizik, math, kimia)..tapi sebab aku xde ati nak jadi engineer, aku tukar masuk sains hayat (blaja bio, math n kimia)..walaupun bio aku yg paling teruk masa SPM..saje cabar diri..then aku dpt kelas H5T4..matriks paling best! Pengalaman paling xley lupe..kat matriks ni r aku jadi rajin giler tu pun mase sem 2..sebab sem 1 aku terok nak mampos sebab kuat main..kepala mafia kat kelas, aku ni r..sampai sume org lekat panggil aku bos..tapi sem 2 da insaf..study giler2 r..jadi skema kejap..dapat r naikkan pointer..tapi ada hikmah gak aku masuk matriks..aku ase rugi kalau x masuk matriks..aku kenal pqah, atip, amzar, afiq, murni, liyana, dayah, nadia n ramai agi r org2 yg best! The special one --> zainul ariffin..hehe..kalau x masuk matriks, x kenal r budak nih..




KOLEJ MATRIKULASI KEDAH

Pas sethn, aku dpt masuk uitm yg skg ni..food science n technology..mule2 memang xtau ape2 langsung sal kos ni..mase pilih, ikut suke ati nafsu aku jek..tapi skg ni aku ase amat bersyukur sebab dpt kos nih..aku suke..walaupun kena banyak membaca..subjek yg aku x gemar subjek membaca r..tapi saje cabar diri..wat gak..xde r excellent mane pon..tapi masih di landasan yg betol..blom tergelincir agi..arap2 akan sentiasa x tergelincir sampai abes nanti..

UiTM

Ya Rabbi!! Ni memang da cam karangan biodata diri nih..x pasan plak da berjela2 aku merepek kt sini..ok2..aku stop skg..before that…………………


SELAMAT HARI GURU KEPADA SUME GURU2 DI MALAYSIA..TERUTAMA KEPADA CIKGU2 YG DA BANYAK MENDIDK AKU SEHINGGA AKU JADI SEPERTI AKU SKG..YG TERISTIMEWA MAK AKU SEBAB MENJADI PENDIDIK NO1 AKU..SELAMAT ARI GURU!!

Sunday, May 16, 2010

pemberitahuan

Assalamualaikum wbt..
sekadar pemberitahuan:
aku x kan accept orang yang aku x kenal yang add aku kat FB..sorry for that..yeah aku publish FB link aku kat sini..tapi bukan untuk semua orang..juz utk kawan2 yang memang aku kenal..kawan2 dari tadika sampai sekarang..aku ni dulu idop nomad..abah aku keje kat petronas..selalu kena transfer ke sana ke sini..so kawan2 aku bersepah2 kat malaysia ni n even kat overC pon..so FB aku hanya utk kwn2 yang aku kenal..utk menghubungkan semula silaturahim..bukan utk cari kenalan baru sangat..aku bukan sombong or berlagak or bajet hot..aku x hot pon..aku cool jer..tapi utk keselamatan..aku ade terbaca kat 1 blog membe aku yang cite sal private information kt Fb kita yg senang2 leh expose kat orang lain yg da jadi fren kita..juz to be careful..so kepada anda anda dan anda jugak..kalau boleh, jangan la accept jer sesape jer yang add korang..demi keselamatan n privacy..bersosial x salah..tapi kena ada limit..sume benda yang kita wat kat dunia ni kena ada limit..bersederhana adalah yang terbaik.. especially to girls..dari gamba2 yg korang upload kat Fb tu, macam2 org boleh buat terutama orang yang ati die kurang bersih..berhati2 k?
so kalau pasni aku reject fren request korang, aku minta maap ye..kalau agak2 korang kenal aku, juz drop some in inbox..then i will alert..k chow cin chow~

trimas sume (^^)

Assalamualaikum wbt...
mode skg sgt appy..
seyes aku sayang sume kawan2 aku..
wa terharu beb!
arini 16 mei 2010, birthday aku yg ke tuuutt..haha..sape2 yg kenal aku tau r yg ke berapa kn? so aku dpt r beberapa ucapan dr kawan2 aku..
ekceli, aku x celebrate birthday or any special day..even utk birthday mak aku pon, aku juz akan wat birthday kek je n wish..mother's day aritu aku x sempat nak wat kek, so aku beli je sepotong kt secret recipe utk mak aku..nak beli sebiji, poket tgh gawat..hehe..kalau birthday sendiri, da 2 thn seblom ni memang aku wat kek sendiri..agak sadis x wat birthday cake sendiri utk diri sendiri pada ari jadi sendiri?hahaha..bagi aku ok jer..aku suke wat kek..so memang layan r.. adiah?? memang da berkurun x dapat adiah..asenye mase aku darjah 3 kot last aku wat birthday party n kwn2 bagi adiah...tp biase r budak hingus meleleh agi..adiah ape la sgt..pencil case besi or pembaris ade air n kelip2 kat dalam..tu pun da teruja abes da..penah skali dapat bunga dr secret admire mase aku darjah 6..secret admire tu plak dgr katenye mude 2 thn..baru darjah 4 r mase tuh..bapah ah..mude2 hingus meleleh pun ade ati nk admirer2..advance budak2 zmn aku ni..yg aku pelik, aku pon berhingus n selekah tahap gaban gak..ade plak org minat? rabun ke hape...
arini something special..zainul was the first!!! wah aku suke..haha..ekceli die sepatutnye jatuh tangge kedue eh ketiga pas dila n iera..sebab dila kol aku n soh aku on9 ym..baru aku tgh berusaha nak on laptop, zai call...zai potong Q daa...hahaha..akhirnye die berjaya menjadi org pertama..seminit b4 kul 12 die call..tepat kul 12 die nyanyi lagu appy birthday..ahahahaha..ase cam nak gelak guling2..bukan sebab die nyanyi x sedap, tapi aku terkejut die wat camtu..aku ase die bukan jenis yg camtu..seyes terharu! pastu boooooooooooorrrak lame giler sampai kredit die abes..then aku plak kol die semula booooooooorrrak agi sampai bateri enpon die plak kong..pastu baru stop..hehe..sampai kul 1 lebey gak r..mase tgh gayut ngn die, ade banyak mesej masuk..tapi disebabkan tgh on air ngan die, sume msj tu hold..so ape2 pon die tetap yg pertama..haha..pandai ea zai wat strategi..ape2 pon, tenkiu very much! walaupun juz a simple song n a simple wish, i like~..hehe..appreciate it very much.. i love u! (pengakuan berani mati ni)
not to forget, my best buddies..dila n iera..kitorg ber3 ni da cam power puff girl..haha..(hanya utk pemberitahuan: kitorg bukan lesbou ok..yup we luv each other so much but we r straight!hehe)..diorang sangat sweet..sanggup tunggu lame giler mase aku tgh borak ngan zai tu..pastu kitorang wat conference kt ym..3 org chat skali gus..nak wat voice call..mule2 susah giler sbb aku x dpt dengar sore diorang..pas cuba byk kali akhirnya berjaya!!! pasni iera main gitar n dila nyanyi..waaaaaaaaa~ aku suke sangat2! dila..iera..korang terbaik..sweet..cool..sume r bagi kt korang..aku sayang korang sgt2..aku xley hilang korang dowh..mase aku sedey, ade probs, kecewa, frust..korang ade ngan aku..support aku..wat aku appy..bile aku bahagie, aku ade korang utk share bahagia ngan aku..thanks my frens..luv ya (^^)
yg seterusnya dari kawan2 aku fikri, imam, amy, syiera, adib, fatin, nad n banyak agi..korang, aku hargai sangat!..utk membe2 gpms, korang jgn wat prank party utk aku ea? busuk dow mandi telor..aku xnk!!! huahuahuahuahua...
16 mei pon ari guru kan? so aku pun nak ucapkan selamat ari guru utk sume cikgu2 yang penah mengaar aku dari aku tadika sampai kat uitm skg ni..akhirnye aku masuk universiti gak..dulu cikgu2 slalu warning kalau blaja x pandai susah nak masuk universiti..aku x pandai mane pun tapi alhamdulillah ade tempat utk aku selit2 sikit kt uitm nih..hehe..
again...lots of tenkiu to all~

Friday, May 14, 2010

IP Man 2..


Assalamualaikum wbt..

Arini aku tgk cite Ip Man 2..fuh..memang terbaik dari ladang r wa cakap lu.. aku memang minat cite cina dari kicik2 agi..dulu slalu layan cite kungfu cina wukong la, fong sa yuk la..mane2 cite cina yang ade kungfu, sume aku layan..sebab tu aku sangat suke Jackie chan..kungfu or action movie yg ade Jackie chan..peh..mantap beb! Tapi sejak da jarang dok umah n jarang tgk tb, xde r nak layan sangat cite2 cenggini..tapi Ip Man memang best! X rugi tengok..yang first n second..dua2 best sangat..TERBAIK!!!!

Pas tgk movie, jalan2 jap kat JJ tu..alahai..masa zaman kegawatan aku ni la, banyak plak benda yg aku berkenan..gi momo, Nampak sling beg yg giler cool..yup, aku peminat sling bag..sebab aku ni bukan pompuan yg feminine sgt n pompuan yg sangat cuai..aku slalu tertinggal barang merata2 kalau aku setakat pegang kat tangan..aku kurang gemar handbag..ladies giler!!! Da tu letak kat bahu asyik nak terjatuh jer..rimas! aku lebey prefer sling bag..silang jer kt bahu, ha jalan la sambil tangan cam org kawad pon xpe..sume dalam beg, xyah nak pegang ape2..tapi harga sling bag tadi rm59.90..adoi adoi dan adoi lagi..memang mimpi r nak beli dalam waktu terdekat nih..

Aku jarang shopping..sangat jarang..tapi skali aku shopping, memang lengkap r sume..baju, kasut n bag + makan mase shopping..haha..sling bag yang aku guna skg ni, aku gune dari aku tingkatan 4..sume kawan skola aku kenal beg tu..sampai skg aku guna walaupun da koyak2 sikit..biar r pe org nak kate..aku suke n selesa..sebab tu skg aku dlm proses nak cari yang baru..da nazak sangat da beg ni..kasut pon aku kurang minat yg feminine sangat..skali skala jer beli yg feminine utk pakai ngan baju kurung..kalau x, aku memang pakai selipar or sneakers or sport shoes or any kasut bertutup yg look sporty or cool..high heel? Stakat ni xde..sakit kaki dow..tapi raya kali ni asenye nk cari kasut wedges utk menambah ketinggian yang agak kurang ni..terpaksa pakai wedges..kalau pakai heels yg tajam n nipis tu, alamatnye awal2 da tersungkur..sadis kalau tersungkur ngan baju kurung moden kan?huh! xmo..xmo..

wedges yang agak over tinggi bagi aku..huhu

heel nipis n tajam? not for me..huhu

beg banyak poket ngan syarat tali kena panjang senang aku nak silang..


Peringatan kepada seseorang --> aku boleh bersabar kalau sekali dua..tapi sabar aku ade limit..jangan sampai aku TERkurang ajar..kalau aku TERkurang ajar nanti, aku minta maaf awal2..u don’t know who u r dealing with rite now.. so PLEZ watch ur words..

Wednesday, May 12, 2010

suke suke suke (^^)

sesape tau cara nak wat kek choc indulgance?

aku suke giler kek tu..aku makan mase celebrate birthday membe aku 7 mei lepas..first time makan..peh! memang sedap..slama ni x kenal pon..tau choc moist jer..huhu..

aku da search bagai nak rak kt tenet resipi kek ni..tapi x jumpe..waa~ nak wat kek ni..nak wat jugak!


hah, semalam aku gi genting..yeay! sangat best ok walaupon ni da kali ke3 aku gi..tapi kali ni adelah yg paling best skali..
sebab aku gi ngan orang2 yang sangat best..
first time dulu gi ngan abang aku..mase tu baru pas skola..cuti tgh tunggu result spm..x tau ape pon..follow jer bontot abang aku mane die nak gi..kebetulan plak musim ujan..banyak games yg xleh maen..spoil tol..second time gi ngan akak aku plak..join skali ngan kawan2 die..pon x bape nak best sebab ikut org..so ape yg diorang maen jer la yg aku maen..
tapi semalam, sume bende aku main..wohoo!! sangat best ok..solero wat jantung aku tertinggal kt langit..haha..cam biase r, baru jer gerak naik atas, aku da jerit2 nak turun..mengucap memang berpuluh kali r..skali die turun ngan speed maksimum, ase cam jantung tertinggal kt langit..tapi puas dapat jerit..segala stress ilang on da sport..ase cam nak naik agi..tapi disebabkan brator pon da lebey setgh jam, bek kitorang gi layan game lain..haha..almost sume outdoor game kitorang layan..sangat2 puas ati n enjoy..kitorg sampai kat genting dalam kul 11.30 pg..kitorang nek bas balik kL kul8 mlm..penat teramat..dalam bas sume tido..haha..






















Monday, May 10, 2010

selamat..

Assalamualaikum wbt..
di rumah!!!!! cuti gak akhirnye..
tommorow insyaAllah nak ke genting enjoy2 sikit..sikit jer ye..hehe
selamat bercuti dan berenjoy pade sume (ayat apekah??)

Sunday, May 9, 2010

mum..

waiting for someone to take me home for holiday holiday holiday..

my preparation for holiday --> tons of movies n korean drama, 3 novels and 88 games..yoshh~

today is mother's day..everyday is mother's day for me..juz show ur luv to ur mother as much as u can..

mum, i luv u soooo much! thanks for being here for me..thanks for everything..

lots of luv
tQaH..

Friday, May 7, 2010

hehu~

Assalamualaikum wbt..

Da abes part 6 weyh!!!!hehehe.. adoi..tinggal agi 1 sem jek kt uitm..sayu la plak..ase cam xnak tinggalkan uitm..nak blajo je sampai bile2..bleh x?huhu..aci x lupekan impian nak sambung master kt ausie n further kt uitm saje atas kecintaan yg amat sgt kt uitm??huhuhu~

UITM DIHATI KUUUUU~~~~~~

Paper siang tadi ok gak r..tapi aku da bajet da ilang markah at least 10..fuh! xtau nak cakap..tawakal saje..

Malam ni nak buang2 mase layan movie sampai subuh..pas subuh nak tido sampai tghari esok..pas zohor nak gi melantak pizza kt sacc mall n chit chat sampai sakit tekak..malam nak gi uptown buang duit..ahad kite balik umah!!!!! Yeay~

Kalau ikutkan, aku nak balik sekarang pon bleh..tapi nak spend time ngan memembe dulu r..nak berpoye2 ngan mereka dulu..da balik kang aku susah nak kuar..bukan sebab mak aku x bagi..tapi aku memang malas nak gi mane2 kalau da balik umah..ase bahagie terperap jek kt umah..layan tb..layan kucing..layan baby2..masak2..waaa..sangat bahagie ok!

Ari isnin mari kite menjerit melolong2 di genting!!!!!!!!!!! Hehu~

Ops..lupe plak..aku nak ucapkan appy belated birthday to my lovely fren awatif 5 mei yg lepas..aku x sempat nak post sal die sbb aku exam..keserabutan kemelampauan bile exam nih..x tau cane nak kawal da..

So awatif, sweet 22 (sweet agi ked a 22??)..may Allah bless u always..appy slaloo..hope dapat keje yg best2 n gaji yg best2..leh blanje kami..hihi..

Salam~

Wednesday, May 5, 2010

(T_T)


aku minta mini cooper utk hantaran kawen..

mini cooper jer..
kete kicik jer..
xyah duit2 pon xpe..
mini cooper JER..
tapi..
dia
minta
hantaran balas
fair lady
(T_T)





menghitung ari untuk abeskan exam..yoshh!!~



Tuesday, May 4, 2010

me..award?? cam pelik jek..hehe

Assalamualaikum wbt..

wah3..aku dapat award la..hihi..thanks to miezah yg comei..blog merepek like kerepek ni pon leh plak dpt award yek! syukur alhamdulillah..hehu~



nak kene pilih 15 blogger lain utk dapat award ni..tapi secara jujurnya aku kurang bergaul ngan blogger2 laen..blog aku ni pon not well known..ni lebih kepada personal blog r..yg ade cuma kawan2 rapat n terdekat jer..so xde la aku senaraikan blogger2 lain ye..maap x ikut sangat rules2 award nih..huhuhu..



anyway, tadi da selesaikan another 1 paper..fuh! membunuh weyh membunuh!!!!!!! aku da hampir2 kojol..waaaaaaaaaahhh..x sanggup nak tgk result nanti..jangan la repeat..Ya Allah..janganlah aku repeat..x mo..x mo..x sanggup nak study OSHA da..x sanggup nak hafal regulation n safety2 workplace segala bagai ni..(T_T)

arini birthday my bro yg ke 20 thn..selamat ulang tahun kelahiran buat muhammad haikal b mohd yusof..be matured bro..

salam~

Monday, May 3, 2010

da selesai yang ke 2..

Alhamdulillah..da berakhir paper ke 2 aku..esok paper ke 3 plak..study?? em tgk r cane..sedikit down sebenarnye sebab da ase yg aku xkan sempat nak study sume..so keinginan nak pulun tu da berkurang..

Aku cepat putus ase kan?huhu..sakit kepala utk exam tadi x abes agi..x larat plak asenye nak pikir sal paper esok..tawakal je leh x? kalau da usaha xpe r cakap tawakal ye x..adoi..teroknye la aku nih..

Paper tadi Alhamdulillah overall insyaAllah ok..cume ade gak r satu due soklan yg aku stuck..markah banyak..tapi point yg ade dalam kepala aku sikit jer..da wat aku termenung..lame plak tu aku termenung..huuu~

Tapi aku pelik r..ade membe2 aku yg gune 2 answer booklet..aku ni, 1 pon x penoh..ape yg diorang tulis ha byk bebenor tu? Ke diorang jawab sume 6 soklan instead of 5 jer patutnye? Hadoi..xtau r..aku da cube sedaya yg aku mampu..ha ni baru betol kalau nak tawakal..

Doakan aku utk esok..hope for miracle..

Da x saba nak tunggu cuti..banyak plan dalam otak ni..

Daaa~

UiTM di hatiku..

UiTM di hatiku..