Tuesday, August 31, 2010

macam mana sambut merdeka?

Assalamualaikum wbt..

malam tadi aku kuar..walaupun exhausted yang teramat, aku kuatkan gak diri untuk gi uptown beli barang2 untuk raye..gi ngan kawan2 agi best..kalau da cuti, aku akan dok kat umah je buat kuih raye..nak shopping jangan harapla sebab mak selalu x nak gi..pose katenye..penat..huhu..

ok, memandangkan malam tadi merupakan malam ambang kemerdekaan, so aku nak share benda2 yang aku perhati semalam..aku x celebrate pun merdeka..bukan bermakna aku x sayang malaysia or xde semangat patriotisme..aku sayang..tapi aku x celebrate in term of pegi stadium tunggu detik 12 malam, bawa bendera konvoi naek moto sambil bising2 hon sane sini, berkumpul kat dataran ngan membe2 lepak2 menambahkan kesesakan lalulintas, or pegi konsert tunggu bunga api..setakat ni, aku belum penah lagi involved ngan mane2 situasi yg aku tulis ni..semalam kebetulan aku kuar sebab nak gi uptown je so dapat la tgk peel2 org2 shah alam celebrate merdeka..

tapi secara jujurnya aku x paham ngan cara diorang terutama budak2 muda..cara mengekspreskan semangat patriotisme tu mcm x betul...aku tgk kat dataran semalam, berkumpul sampai midnite campur laki pompuan, pakaian pun mcm2,bising2, merokok, melalak, menjerit2, sambil pegang jalur gemilang! aku x rase tu satu budaya yg elok..

ade yang konvoi naek moto reramai sambil bawa bendera pun lebih kurang jek pangai..hon sane hon sini, bawa moto mcm mafia, siap buat skill2 angkat tayar depan la tayar blakang la due2 tayar la..mcm mat rempit..pastu maen rempuh je suke suki..aku sendiri da xtau bape kali aku nyaris2 eksiden semalam gara2 budak2 moto yg konon berjiwa malaysia n bersemangat patriotisme!

pukul 11 tu mula la nampak anak2 muda kuar dari umah..memang tau la yg deme nak gi sambut merdeka..yang peliknye, nak gi sambut merdeka boley pulak sampai x tido, sanggup bersesak2 ngn lautan manusia..tapi teraweh x pegi pun..mungkin ade la yg sambut merdeka tu pegi teraweh dulu tapi bape ketul la sgt pun..masjid makin kosong tu yg pasti..rupe2nye penuh kat atas jalan n dataran semata-mata nk tengok bunga api..

aku bukanla nak tunjuk baik tapi aku x selesa ngn keadaan malam tadi..x nampak langsung kebudayaan malaysia tu..dulu bermegah2 dgn malaysia yg kekalkan kesopanan n kesusilaan, tapi jujur cakap aku x nampak kat mane sopan n kat mane susila nye orang malaysia malam tadi..ni ke name merdeka?

aku x kate salah sambut merdeka..tapi berpada-pada..sekarang kan bulan mulia bulan ramadhan..patutnye kite kena utamakan ramadhan yg mulia ni dulu..kalau x nak rebut nikmat ramadhan pun, sekurang-kurangnye hormat la bulan ni..malaysia ni majoriti penduduk Islam kan?

cukupla aku membebel ni...niat aku cuma nak menegur mane yg aku rase x betul..bukan memprotes..

SELAMAT MENYAMBUT KEMERDEKAAN NEGARA MALAYSIA YANG KE-53.

Sunday, August 29, 2010

the time running fast

Assalamualaikum wbt..

tinggal 2 bulan je lagi b4 aku akan menghadapi final exam untuk sem 7 ni..final exam aku insyaAllah 25 oct..

sebelum final exam, aku kena present final year project (fyp) dulu.. kalau ikut jadual, 18 oct..

masa berlalu saaaaaaaaaaaaaaangaatt cepat..

aku dah nak abes blaja..

aku x mo abes~~~ waaa...sayang uitm n sume yg ade kt uitm..sob sob!

Saturday, August 28, 2010

Ugly The Cat

cube tengok video kat bawah n hayati..aku yg jiwa kental ni pun bergenang gak air mate..
aku agak sensitif kalau melibatkan binatang..kite ni manusia dikurniakan oleh Allah dgn akal fikiran yg konon2nye bijak sangat tu, tapi kadang2 layan binatang macam kite ni xde otak! apela salahnye kalau binatang tu cacat ke, kotor ke, ape ke..tu bahagian die yg Allah bagi kat die..kite manusia ni rase da hebat sangat ke? salah ke kalau kite bagi sikit makanan kat binatang yg tgh lapar? boleh terus jatuh muflis ke kite kalau bagi sikit makanan kt binatang tu? binatang2 tu xde kudrat utk cari rezeki cara lain melainkan meminta2..so kite sebagai manusia yg ade kudrat ni, berkongsi lah..

kat rumah aku ni ade 6 ekor kucing..setakat ni x penah lagi la aku n famili kebuluran semata-mata sebab bagi kucing2 ni makan..infact, rezeki bertambah2..alhamdulillah..

aku x kate setiap manusia kena bela binatang, jage macam anak sendiri segala bagai..cukup la setakat x menzalimi, berbelas ehsan n berkongsi ape yg termampu..


Friday, August 27, 2010

150 juta

untuk kali ke 150 juta
mereka tanyakan engkau soalan yang sama
"hey kenapa kau masih lagi mahukan dia?"
"apa kau buta atau kau pura-pura suka?"

di 150 juta kali itu
di depan semua engkau tarik tangan aku
yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
sambil ketawa engkau bilang satu persatu

"dia mungkin bengis seperti singa,
tapi die nangis tonton cerita korea.
dia mungkin keras bila bersuara,
tapi dia jelas jujur apa adanya.
aku lagi kenal dia"

dah lebih 150 juta kali
aku pesan padamu apa yang bakal jadi
"engkau dan aku ada mungkin tidak serasi"
"engkau sangat manis aku ini pula dawai besi"

di setiap 150 jutanya
aku pun dalam hati semacam tak percaya
apa kau lihat pada aku jujurkan saja
terus kau cubit dagu aku sambil berkata

"sayang mungkin baran tak kira masa,
tapi sayang tahan kalau salahnya saya.
sayang mungkin saja keras kepala,
tapi sayang manja bila kita berdua.
saya kenal sayang saya"

buat apa dicerita bahagia kita rasa
biar tak dipercaya
peduli orang kata
baju ronyok tak apa
asal pakai selesa
berkilau tak bermakna kalau hati tak ada

aku lebih bengis dari sang naga,
tapi bisa nangis semata demi senja.
suaraku keras tak berbahasa,
kerna aku rimas gedik mengada-ngada
aku mudah baran tidak semena
mana boleh tahan angin cemburu buta
dan aku sengaja tunjuk keras kepala,
aku punya manja kau saja boleh rasa.


by fynn jamal

Thursday, August 26, 2010

penyelamat..

Assalamualaikum wbt..

today already 16 ramadhan..alhamdulillah..setakat ni x de ape2 masalah..
tadi mase nak gi kelas food law & sanitation, aku ngn dila berlari lari kejar lif sambil aku jerit "tunggu2"..tup2 masuk dalam, lecturer aku daaa yg tengah hold lif tu..Dr Noriham pun ngn senyum2 tanye "puase ke x ni? cergas semacam je"..hehehe..puase la doc..puase la yg patutnye kite cergas..ye x? :)

2 ari lepas aku dapat info dari kawan2 aku yg mengatakan kitorg student sem 7 diwajibkan penyertaan pertandingan rekacipta R&D peringkat fakulti..kalau menang, akan wakil fakulti untuk bertanding peringkat uni lawan ngn fakulti lain..then kalau menang lagi, akan wakil uitm plak ke peringkat nasional or internasional..

sound good rite? but, perlaksanaannye tu masalah utama skg..

plez la..student sem 7 skg tgh sangat2 serabut dgn FYP..nak join competition lagi? kalau aku, memang x la kan..
tadi jumpe advisor aku, die kate x susah pun sebab kitorg boley gune je balik produk yg kitorg da buat last sem mase join new food product development competition..tapi still la kena masuk lab n buat semula produk tu..kena analysis semula untuk dapat nutrition fact yg lebih tepat, kena improve agi product yg dulu, kena sediakan packaging jugak..pendek kate, we need to put 100% commitment la sbb ni competition peringkat fakulti..

so tadi aku pujuk2 gak advisor aku..minta die consider kitorg ni ha..kebetulan advisor aku adelah juga supervisor aku utk FYP..so die tau la keje2 aku..but, die kate die kena bincang dulu ngn 2 org lagi advisor group kitorg..hope kitorg x yah la join..

sekarang aku agak senang hati sebab dari perkiraan n jadual yg aku da susun, insyaAllah analysis aku akan dapat disiapkan seminggu sebelum presentation..so maknenye, aku ade mase seminggu untuk writting n siapkan slide..aku sgt2 harap keje2 aku berjalan ikut jadual yg aku buat ni tanpa ade sebarang masalah..amiinn~~

p/s: dalam ati cuak gak takut ade masalah lain nti..tapi buat mase skg aku cuma mampu berdoa berdoa n berdoa saje..Allah je penyelamat n pelindung kita..

Monday, August 23, 2010

frust (-_-")

frust

x dapat makan tau fu fa

beli tau fu fa tadi tapi nak makan lepas terawih tgk2 dah basi

sgt kecewa

kecewa

KECEWA!!!!

semalam x dapat makan sebab x sempat beli dah abes

arini beli awai, pukul 4..

tapi x dapat makan jugak

sungguh xde rezeki..

oh tau fu fa..kita xde jodoh

(-_-")

cakap pasal masa..masa ye kawan2..bahasa KL masE..

ahad 22/8

6.30 am - balik kolej
10 am - gi lab buat fyp
2 pm - balik kolej, solat
3 pm - di DC..discussion ngan iwan..
4 pm - jaga bazar
7.30 pm - berbuke kat pena warisan ngan din
8.30 pm - terawih
10.30 pm - balik bilik on9
11.30 pm - tido

isnin 23/8

5 am - bangun sahur makan bubur lambuk n cereal
7.30 am - TERtido semula [konon2 nk bangun kul 8.30]
9.30 am - bangun tido, terkejut, terus gi mandi
10.15 am - gi kelas
11.30 am - jaga pena warisan
4.15 pm - balik kolej, discussion dgn asmeda
5.45 pm - beli makanan berbuke
~ 7.26 pm - makan time [berbuke sorg2 ngadap dinding]
~ 8 pm - basuh baju
~ 8.30 pm - terawih
~10.30 pm - study
~12 pm - tido



yg ade tande '~' maknanye belum terjadi agi..future tense r konon2..anggaran jek tu..nak study konon pas terawih..tengok je la nanti..silap2, mase tgh terawih pun aku da berdengkur..haisy!

quite bz with some extra work..yang betoi2 akademik cume 2 jek iaitu gi kelas ngn gi lab..huhu..

tinggal lebih kurang 3 bulan jek agi aku kat uitm..ni kali terakhir aku pose, berbuke, sahur n terawih kat kolej delima ni..huhuhu....sayuuuuuuuuuuu~~~~~

em, its already 8 month..i really2 hope it can be long lasting, forever ever after..amiiinn~~

Saturday, August 21, 2010

lovequotes
















p/s : skali skala jiwang xpe kn?hee~

Friday, August 20, 2010

kenapa?kenapa?

Kenapa aku x suke lab?

1. Aku kena pakai lab coat, glove, kekadang kena pakai mask..rimas dow!

2. Aku selalu expose kat chemical..sama ade aku terhidu or terkena kat tangan..yg ni bahaya..kalau dlm jangka mase panjang, bley dpt mcm2 penyakit..

3. Banyak apparatus yg fragile mcm burette, pipette, beaker, measuring cylinder..bukan boley terleka or tersalah langkah sikit, prang!!!!!!!! Aisy, telinga aku ni dah naik rimas dgr bunyi benda2 pecah..setakat ni je, dah banyak gak aku terpecahkan apparatus..

4. Banyak benda2 yg kena jage..kalau x, nanti accident sane sini..benda kecik2 pun aku nyampah gak..ade beaker yg 10 ml jek, 5 ml jek..measuring cylinder pon..kekadang x ternampak..pang! tertepis..haisy!

5. Kalau share lab ngn budak2 lain yg buat analysis2 lain, terpakse berebut apparatus, mesin, chemical..tempat pun kena berebut..fume hood ade 1 jek..yg nk gunenye ramai..kekadang kena beratur..adoi! buang mase betoi..

6. Aku x suke kerja yg perlukan ketelitian n xley jadi flexible..itulah sains! Kalau procedure tulis kena campur 60 ml methanol dgn 30 ml chloroform, ha make sure sukatan tu betoi..kalau salah, kang result error..molarity la, percent la, volume la, weight la..sume tu kena amek kire xley silap sikit pun..kekadang nak tukar2 sikit method pun x berani..takut ade reaction lain yg akan buat result error..sensitip benor..

7. Dah buat analysis, result yg dapat tu x semestinye betoi..kekadang dah berpenat lelah berpeluh2 bucuk masham kt lab tu, aleh2 dpt result error! Memang hangin la jugak kn..semua benda kena amek berat..apparatus kotor ke x..temperature untuk heat tu betoi ke x..pressure maintain ke x..adoiyai..

8. Pastu bile operate ngn mesin2 aka equipment2 nih satu hal agi..kalau manusia tu, boley gak nk slow talk ke, tolerate ke..tapi kalau mesin, boley nak slow talk ngn die??? Jangan harap! Die ikut suke suki die jek..kalau die nak bengong, time2 kite nak gune tu la die nak bengong..x boley nak run la, ade part2 yg hilang la, x bley nak set la, die run x ikut specification yg kite set la..macam2 agi la! Kalau manusia yg banyak songeh ni, aku bagi je penyepak sedas slow down la jugak kn..kalau mesin2 ni? Mau dihempok je kalau ikutkan ati..tapi pikir yg aku kena ganti riban2 x jadi nk hempok..usap2 mesin tu sambil mulut kumat kamit sumpah seranah..

See? Im not a good scientists la..memang x sesuai n x layak jadi saintis..n aku pun ase cam x nak jadi food scientist..aku suke sesuatu yg perlu bergerak, selalu buat keje yg berlainan so that aku x boring, aku boley fleksible..means, aku boley settle kan keje tu ikut kreativiti aku yg x berape kreatif .. aku rimas dgn benda yg terlalu teliti n fragile..oh ples la keje nanti hope x dapat bahagian food analysis..n aku pun da mule berpikir nih nk sambung master ke x nak..aku da x sanggup nak buat research..masuk lab, main chemical, mesin2 sume..that is soooo not me!huhu..


Thursday, August 19, 2010

6.57 AM

Assalamualaikum

6.57 in the morning..
good morning everyone..
dah solat subuh??kalau belom, gi la solat dulu ea..
kalau kamu2 bace post ni time zohor ke asar ke maghrib ke isyak ke..
gi solat dulu ea baru sambung bace..

bulan2 pose ni ramai orang slalu berjage malam..
kekadang sahur pukul 3 or 4 pagi..
pastu terus berjaga..
ade yang kurang sihat sikit, langsung x tido malam, tapi pas subuh qada tido sampai petang..
abeess pahala pose tu yang..hehe
tapi yg berjaga malam tu, kan elok kalau buat solat tahajud ke..
solat2 sunat ke...
dapat gak pahala..
tapi kebanyakannye abeskan mase kat depan lappy..
main farmville, cafe world..
ape2 je la game yg wujud..
chit chat n so on..
pahala mungkin ade sikit la kalau time chit chat tu kite menyebarkan ilmu ke kan..
tapi asenye dose agi banyak sikit kot dari pahala..
bukan nak tunjuk baik..
saje nasihat menasihati..
terutama untuk diri sendiri jugak..
sebab aku ni pun kekadang lagha jugak..
eh, bukan kekadang..tapi selalu..
saling ingat mengingati la ye..

wallahualam~~

Tuesday, August 17, 2010

puase. makan.

Assalamualaikum wbt..
genap seminggu umat islam di seluruh dunia [ke malaysia je?] menjalani ibadah puase..alhamdulillah..eh, belum cukup 7 ari la..tunggu berbuka malam ni baru cukup 7 ari..isy, tqah oi..sabaq2 sikit..




ni stok makanan aku bila aku X boleh puase nak sahur..em, ni makanan aku sorang ye..memandangkan aku xde roomate, so rak ni aku conquer sorang..bile tengok kosong, rasa x puas ati..sebab tu nampak banyak je makanan kat sini..tapi kalau x abes sampai raya ni, bleh je simpan n makan sampai akhir sem..hehe..cereal ade 2 kotak yg economi pack punyer..besaq! sebab aku skali makan cereal, x kurang 5 mangkuk..beli kecik2 cepat abes..rugi minyak moto pulak nak kuar beli agi kat giant seksyen 7 ni..huhu..


ni la gerai ayam penyet kitorang kat dataran cendikia uitm shah alam..patutnye 3 orang jek yang duty tapi aku saje nyibok2 kat situ..konon nak menolong..padahal memekak n menyemak..kat sini ade aku, din yg tersorok sikit kat belakang tu, acap yang berbaju putih n asyraf yang innocent giler tu..hehehe..aku duty ari selasa jek..tapi ari2 kot nampak batang idong aku kt sini *batang idong je..part lain xde*
aku suka berniaga..agaknye minat ni datang dari mak aku kot..dulu masa kat aloq staq, mak businesswomen..mula2 buka kedai tailor..pastu maju sikit dapat buka kilang kecik untuk buat baju secara kontrak..then, mak aku buka pulak institut belajar menjahit..tapi bila dah pindah selangor ni, mak aku dah x keje..kalau ade sedara mara or kawan2 yg nak minta tolong buatkan baju, mak aku amek la jugak sikit2 isi masa lapang..mak aku dah tua..dah penat..xpe la..mak tunggu setahun agi yek..tqah keje nanti tqah bagi duit banyak2 kat mak..heeee~~~~

eh, melalut!

berbalik pada yg tadi, aku memang suka berniaga..sebab tu, penat macam mana pun aku, serabut macam mana pun aku, aku mesti turun jugak at least jenguk2 kedai buku pena warisan n sekarang ni bazar..aku tau, as a final year student, i should focus on my study n fyp only..but then, aku memang x boleh tinggalkan semua yang aku n kawan2 aku dah mula kan ni..rasa sayang sangat..sayang yang teramat amat.. *duh~~emo!*

ni la experience aku yg aku boleh cite bila aku dah blah dari uitm nanti..sebab kalau nak harapkan pointer, xde la membanggakan sangat pun..cukup2 tahap selamat jek..wakil uitm gi oral competition pun x menang..so aku harap benda yg satu ni la yg ade untuk aku tinggalkan n kenang bila aku dah melangkah ke alam pekerjaan nanti..
hidup as a student yang gi kelas pagi, balik kelas petang, kuar makan, tidoq, buat discussion, buat report, assignment, test, kuiz, final exam--> agak membosankan..[bagi aku la..lain org lain pandangan]

so kalau nak rasa makan nasi ayam penyet n pecel lele, jemput la datang ke uitm stall gpms (^^)

Sunday, August 15, 2010

idaman hati..

alhamdulillah...abang an dah beli kete baru! ganti kete lame mak..dari proton iswara ke honda ct vtec..cun gak!



tapi kan, kete ni auto..aku memang xley bawa la gamaknyee...kena blaja dulu..kete lame mak tu aku layan sebab manual..huhu..

lebey kurang dua bulan lepas akak aku beli honda gak..



alhamdulillah, sekarang ni rezeki abang aku pulak..pasni giliran aku la..aku mesti nak mini cooper..hehehehehehehe [berangan je la dulu..dapat ke x, blakang kire]



adoidoi..seyes cun kan?? phew~~ saba je laaaa.....


p/s: sape la insan baik hati yg akan hadiahkan aku mini cooper yee...hmmm *sengaja tulis dengan besarnye walaupun hanye p/s*

Saturday, August 14, 2010

kuatkan aku (T_T)



Aku dah separuh giler.

semalam nyaris2 berbuka kat lab. sikit agi aku terpakse korek idong je untuk buka pose. huhu.
FYP betoi2 boleh buat orang sakit jiwa.
aku ada lebih kurang 2 bulan untuk siapkan semua analysis.
18 oktober aku dah kena present.
seminggu kemudian kena antar final report.
sebulan kemudian kena anta thesis.
tapi sekarang ni aku ada 2 BULAN je untuk semua analysis.
aku dah putus asa.
aku kena siapkan analysis untuk 4 formulation chicken ball.
tiap2 satu formulation makan mase 2 minggu.
so, untuk 4 formulation, aku kena peruntukkan 2 bulan.
tu baru analysis chicken ball.
belom ananlysis sample aku si bawang putih n lada hitam tu agi.
sekarang ni, aku baru siap analysis 1 formulation dan tengah on the way untuk second formulation.
bila tolak cuti raya 2 minggu, aku kire aku memang x sempat nak buat dah.
so macam mana??????????????????
(T_T)
nak meraung.
nak meraung.
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~~~~~~~~~~

hanya padaMU ya Allah aku sandarkan harapan. Bantu aku Ya Allah. Aku makin lemah. Aku xmo lemah. kuatkan aku Ya Allah.

Thursday, August 12, 2010

aku cinta DIA

assalamualaikum wbt..

selamat berpose sume~~ baru ari ke2..terawih yg ke3..masih awal..hehe..semangat2..

sepanjang bulan pose ni, GPMS UiTM ade buka gerai jual nasi ayam penyet n pecel lele..tempat biase bazar dlm uitm ni..dataran cendikia..meh la memeriahkan suasana..aku duty ari selasa..

pose tetap pose..berniaga tetap berniaga..rezeki bulan ramadhan..tapi jangan sampai terabai amal ibadat ye...malamnye, kita terawih pulak..best kan bulan ramadhan? kalau la aku lelaki, aku akan cube sedaya upaya untuk x tinggal terawih..kalau aku lelaki r..tp skg ni aku pompuan..so x dapek la den nk nolong..wahai lelaki2..anda sangat beruntung!

Ya Allah..limpahilah diriku dengan rahmatMu..beikan keberkatan bulan ramadhan ini kepadaku dan kepada saudara seIslamku..kurniakan kami kenikmatan beribadat kepadaMu Ya Allah..Ya Allah, tingkatkan kecintaan kami kepadaMu..agar kami istiqamah dan tidak jemu2 memujaMu..penuhkan hati kami dengan rasa cinta kepadaMu melebihi kecintaan kepada apa2 selainMu..amin ya rabbal alamin~~

Tuesday, August 10, 2010

KAF


baru sampai kat tempat menunggu ke dusun eco resort


naik trak untuk ke kawasan latihan


malam pertama..ice breaking


hari kedua..debat semi final..


menara tertinggi dari kertas..


debat final 1


debat final 2


debat final 3


perbincangan hujah


debat final 4


perbincangan hujah


debat final 5


debat final 6


debat final 7


debat final 8



the tougher game..complete the task without communication..


peserta KAF (kursus asas fasilitator)

Thursday, August 5, 2010

practical training

aaaaarrrrrrrrrrrrrrrrggggggggggggggghhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pektikal..pektikaaallll..pektikaaaaaaaaaaaaaaaalllllllllllllllllll!!!!!!!!!!!

cepatla dapat tempat..cepatla dapat tempat..cepatla dapat tempat....


jantung nak meletop bile pikir sal pektikal~

Wednesday, August 4, 2010

nak ulang sekolah boleh?

Assalamualaikum wbt..

aku rindu kawan2 lame aku kt MRSM PDRM..rindu sume (T_T)

lately ramai yg upload gamba2 zmn skola dulu kt fb..waduh2, teringat memori lama seyh..


ni budak2 unit aku..unit 12..unit ni mewakili rumah yg kitorg dudk la @ hostel..kt skolah aku, kitorg punyer hostel bukan dorm..its a pangsapuri..1 rumah 7 orang..so tiap2 rumah dipanggil unit..unit aku adelah antara unit yg mempunyai rekod terburuk..penah dapat anugerah unit terkotor 3 minggu berturut2..giler ah..tapi kitorg bukan pengotor..beriya2 kitorg kemas rumah sume..tapi tetap mengekalkan kejuaraan gak..haih..hukuman untuk unit terkotor adelah ketuk ketampi mase morning call bersaksikan sume student2 maktab..malu seyh~~ aku yg muke baik x bley blah tu kena ketuk ketampi..juz imagine..eh, xyah la imagine..huhu..n unit kitorg ni gak penah menaikkan kemarahan warden blok kitorg pada tahap maximum bile die buat spot check kat asrama sape yg ponteng prep..1 unit kitorg ponteng, pastu kunci pintu, bile die ketuk, kitorg sume lari ke bilik paling blakang n xde sape yg berani nak gi buka pintu..warden kitorg ketuk pintu rumah sambil jerit "unit 12!!! bukak pintu ni sekarang!! kalau x, saya pecahkan pintu ni!!!!" jeritan die tu sampai ke blok lelaki yg agak2 dalam 50 meter..die ketuk sampai tangan die lebam..tapi last2, kitorg bukak jugak la kan..nak mampos x buka?????



this one mase kitorang wat lawatan penuh kasih sayang ke rumah orang2 tua..aku dah x igt katne..tapi area kedah jugak la..the whole day kitorg kat sane..masak, cat rumah tu, main2 dgn nenek2 tu sume..fun sangat..kirenye aku ni jahat pun, ade gak benda baik yg aku buat ea? baru sedar...


program motivasi kat hotel sri malaysia, kulim..mase ni dah dekat2 ngan SPM..aku dah x in=gt bape hari kitorg dok kat situ..maybe 2 ari 1 malam kot..mase kat hotel ni, ade insiden..sorang budak kitorg yang suke sangat tekan2 loceng bilik orang sampaikan loceng bilik pelancong lain pun die sebat jek..dah la budak yang buat tu budak baik + skema plak..aku yg x bape nak baik pun x buat cmtu..lalala~~~..



program kat bendang man adalah antara yang terbest..3 ari 2 malam kalau x silap..dok dalam khemah..makanan best, cikgu2 kitorg yang masak sendiri..mandi sungai..jungle traking..banyak la yang best2..sampai aku pun da x bape nak ingat..yela kan, dah 5 tahun..huhu..



jungle traking kat bendang man..sedar x, aku orang paling depan skali kat garisan penamat tu??ha..paham2 je la kan...thihihi~~



hah, ni permandangan normal dalam slot ceramah..nyenyak seyh aku ngan amy tido..penat berjungle traking agaknye..biase la tu kan tido time talk..tp yg xley blahnye, sape yg amek pic ni????? kuangjaq~~~~~~~~~~



program kat mengkuang dam pulak..program santai je..pegi sane, beriadah, berpicnic, nyanyi2, makan2..juz have a bit release before SPM..



n finally...tada~~~ SPM..sume program2 di atas adelah bertujuan untuk mendapat impak maksimum pada pic terakhir nih..alhamdulillah, berkat doa n usaha cikgu2 batch kitorg n usaha kawan2, kitorg dapat naikkan ranking MRSM PDRM..10 tangga jugak kitorg naik..

sume kenangan2 ni memang best..zaman belajar zaman yg paling best..tapi kan..aku kan..dah nak abes belajar..tinggal 4 bulan je before menempuh alam pekerjaan..aku kan..takuutt sangat~~~ sob..sob..

oh, sudah2..stop the drama..banyak keje nak kena buat..esok kena anta assignment..tapi belom buat ape pun lagi..oh emm ji..

besok jugak aku kena sambung analysis chicken ball aku untuk hari yang ke 6..minta2 la sempat 2 jam untuk abeskan 5 analysis..

hujung minggu ni aku akan ke bentong..kursus asas fasilitator..yeay~~

salam..

Tuesday, August 3, 2010

1 program dah selesai

Alhamdulillah..dah selesai program Legasi undang2 dgn pihak kementerian pembangunan wanita dan keluarga n dibantu oleh MASSA..

unexpected respond..we have almost 800 crowds..the target is juz around 400..alhamdulillah again..but, with this unexpected audience, we have probs on foods, goodies bag, cupon, sijil and place..makanan yang ditempah cuma 450 sahaja..so we have to find other alternative to get foods for audience..2x out team member kena kuar cari makanan tambahan..alhamdulillah, at last sume dapat makanan gak walaupun agak lewat..minta maaf ye atas segala kesulitan..

overall, this event was succeed..ade probs here n there sikit, is not a big deal..lagipun, bukan senang nak handle program besar macam ni hanya dalam mase seminggu..

alhamdulillah again..n thanks to all members yang get involve n give support..

Sunday, August 1, 2010

planner

Assalamualaikum wbt..

esok ade program dengan kementerian pembangunan wanita..banyak masalah nak buat program ni sebenarnye..tapi disebabkan program ni melibatkan kementerian, nak atau x nak, kena buat sehabis baik..sebab x nak burukkan nama UiTM n GPMS..

aku dah susun jadual untuk buat FYP aku..aku harap sangat segala keje aku berjalan ikut jadual..aku yg x penah2 perlukan planner, tetibe sem ni aku rase planner sangat penting dan aku NAK PLANNER!!! eh, tapi dah ade dah..buat sendirik je..

jom2 kita jadi rajin~~

UiTM di hatiku..

UiTM di hatiku..