Thursday, December 27, 2012

di ambang 2013.



Assalamualaikum wbt

5 hari lagi menjelang 2013. fuh cepat sesangat sangat sangat laaa masa berlalu. Tak terkejor den.

When I’m looking back time, Ya Allah macam-macam hal dah jadi sepanjang 2012 ni. Yang menduga iman, eksabaran, kekuatan hati. Alhamdulillah dapat menghadapi semua tu. After all, semua best dan ade hikmah =)

26 September lepas genap setahun aku keje kat second work place ni. Dalam masa setahun ni banyak dah rase. Kena maki, kena marah, kena puji. Hahaha memang best. Tapi, zaman student dulu jugak yang terbaik.

Awal tahun itu hari, aku mule keje part time. Tapi kejap je. 5 bulan je. Dah semput lak rase. Siang keje. Malam keje. Weekend keje. Macam la workaholic nau. Haha.

Tapi sebab keje ni la, aku banyak dapat kawan-kawan yang best. So ni la hikmahnye (^-^)

Tahun ni jugak, banyak giler menguji kesabaran aku. Ade la sorang hamba Allah ni yang tak tau kenapa carik pasal dengan aku. Padahal selama ni, aku buat baik je dengan die. Sanggup buat apa je asalkan die happy walaupun aku sakitkan diri sendiri. Korbankan perasaan sendiri untuk die. Bertolak ansur dengan die walaupun apa pun yang die buat dekat aku. Pinjamkan die duit mase die susah pastu tak penah pun nak mintak balik sebab aku percaya kat die, percaya yang die akan pulangkan sendiri.

And seriously I did a BIG mistake. This is the biggest mistake in my whole and entire life.

Seriously, kenal dengan die memang satu kesilapan terbesar. Teramat besar. Lepas ni, kena berhati-hati giler dan jangan mudah bagi muka kat orang.

Bukan setakat tak bayar duit aku mase aku giler-giler terdesak, khianati aku lagi. Khianati tahap tak boleh dimaafkan dah.

Hati aku bukan tahap broken lagi dah. Tapi, tahap hancur bersepai berdebu-debu. Yang tak mungkin lah dapat baik semula untuk die.

Bertahun-tahun aku diperbodohkan, dipergunakan, dan dikhianati. Giler ape kalau tak sedih?

Kalau ikut rase yang pedih ni, aku memang taknak maafkan die langsung. Dunia dan akhirat. Biar kat akhirat nanti die carik aku susah payah.

Tapi, Allah tak suke manusia yang berdendam. Dan aku taknak Allah tak suke aku. Sapelah aku kalau Allah tak suke aku. Manusia tak suke aku, lantak la kan.

Jadinya, aku berusaha sedaya upaya aku untuk maafkan die. Tapi rasanye tak mampu nak fully forgiven. Tak boleh nak tipu diri sendiri. But whatever it is, aku takkan balas dendam ape-ape. Biarlah die dengan hidup die yang tentu-tentu tak diberkati tu (atas ape yang die buat). Biar Allah balas setiap ape perbuatan jahat die. Aku tak berhak pun nak menghukum orang.

But still deep in my heart, aku terkilan dengan ape yang dah terjadi. Semoga Allah pelihara die dari dosa-dosa besar dan kecik, dari kemaksiatan, dari kemungkaran, dari syaitanirrajim. Yang paling penting, aku mohon die kembali ke pangkal jalan, bertaubat dan jadi hamba Allah yang soleh.

moga tahun 2013 yang akan mendatang ni, aku dilimpahkan rezeki yang diberkati, dan bahagia.

p/s: doakan diri sendiri jugak supaya tak lalai dan berpegang pada Islam untuk selamanya. Dan semoga, aku dipertemukan dengan jodoh yang boleh membimbing aku, jadi imam aku, tunjuk ajar aku untuk sampai ke Jannah. Yes, aku bukan perempuan bertudung labuh, yang banyak ilmu agama di dada, yang disegani. Sebab tu aku perlukan pembimbing. Sama-sama belajar dan improve diri insyaAllah.

Sunday, December 23, 2012

resipi brownies chocolate yang sedap dan senang

Assalamualaikum


tadi aku teringin sangat nak makan brownies yang rich with chocolate taste and tak keras sangat. brownies ni macam kek la. tapi tak gebu. sebab langsung takde guna soda bikarbonat or baking powder. hanya tepung gandm je. sebab tu senang sangat nak buat. anytime rasa nak makan, masuk jek dapur kejap tung tang tung tang dah siap. =)

bahan-bahan:

6 sudu besar serbuk koko
1/3 cawan tepung gandum
1 cawan gula kastor
1/4 cawan mentega cair
1/2 sudu kecil esen vanilla
1/4 sudu kecil garam2
2 biji telur
1/4 cawan susu segar


memula, pre-heat oven 170 degree C. lepastu baru la mulakan keje baking mem'baking'.

serbuk koko dengan tepung tu, ayak dulu sekali. lepastu, campur je semua bahan lain dan gaul rata. 

kalau ikut resipi asal, tak perlu letak susu. tapi bile dah siap bancuh, pekat sangat. tak macam adunan brownies pun. macam nak jadik dough donut jek aku tengok. so, aku pun memandai-mandai je tambah susu tu. memule aku tambah sikit, kacau. tengok texture die. sampailah aku dapat texture yang aku rasa ok. so, terjadilah resipi 1/4 cawan susu tu. heeee. kalau korang nak try tak letak susu, try la. tapi yang aku buat ikut resipi aku ni, menjadi tau. deaaap. luar rangup dalam lembuuuut. =)

lepas dah kacau rata tu, tuang la dalam loyang pembakar. guna yang kecik je tau. kalau loyang bulat, guna yang 8 inchi gitu.

sebelum tuang tu, gris dulu loyang tu dengan mentega lepastu taburkan tepung atas mentega tu. tabur kasik rata tau. kasik tutup seluruh permukaan. dengan cara ni, kek korang takkan melekat langsung tau nanti. takyah nak guna baking paper pun. kuar dari oven je pun dah nampak merekah dari loyang. =)

bakar dalam 25-30 minit pastu makan panas-panas wallah sedap wei.

aku tabur chocholate chip kat permukaan brownies sebelum bakar. ikut suke la korang nak letak ape. tak letak pun takpe =)


selamat mencuba! (^^)

Thursday, December 20, 2012

Food Safety and Quality


 


Assalamualaikum all,

Last Saturday, I had attend a Food Handling Course. Ha, dah ade sijil ni, bolehlah aku ghoje kat mana-mana restoran, bukak restoran sendiri ke kan. Hehehe.

Cause I have a plan to build my own food business. Bila dan makanan ape tu biarlah rahsie dulu. So first step is that, pegi kursus la! Bukan mahal pun. RM50 for 3 hours training and the certificate can be used for the rest of your life! Gempak tak gempak.

 

Mase kat kursus tu, I was thought bout sooo many things regarding food safety and hygiene. O mai, kalau dengar betul-betul, dah tak mau makan kat luar! In term of hygiene, mau makan dekat fast food restaurant sahaja di mana sangat terjamin kebersihan dan kualiti makanannye (kalau tak disabotaj oleh pekerja la). Tapi, tak berkhasiat la pulak. Jadinya, masak sendiri kat rumah ye =)


 

Antara benda penting masa nak mengendalikan makanan:

  1. basuh tangan dengan 7 langkah
  2. pakai sarung tangan bila nak pegang makanan atau guna penyepit
  3. pakai apron
  4. pakai penutup kepala / topi / tudung
  5. pakai kasut bertutup

kalau dekat rumah, bantai je masak pakai singlet pun kan? And kompom la tak pakai kasut. Kaki ayam je. Jadahnye masak kat rumah pakai kasut. Mau mak aku usha slek je kat aku. Tutup kepala pun tak sama sekali.

 

Tapi kenapa makanan kat rumah lebih baik?

Sebab, kat rumah kita masak dengan kasih sayang heeee. Dulu masa tingkatan 5, ade buat perkhemahan motivasi untuk SPM, cikgu-cikgu yang masakkan untuk kitorang. Cikgu kata die masak dengan penuh kasih sayang. Sebab tu sedap.hehe. memang sedaaaap pun.

Masak dekat rumah pun kita cuci betul-betul bahan mentah tu. Selawat lagi. Niat nak bagi makan keluarga. Berkat tu.

Lagipun, kita nak makan lunch, pukul 11 baru nak masak kan? Baru la nak thaw ayam, nak kupas bawang, nak hiris cili. So, makanan tu masih fresh masa dimakan. Baruuuu je lepas masak. Bacteria pun tak sempat nak berkeluarga lagi.

Kalau makanan kat kedai tu, pepagi bute dah start masak pastu simpan sampai petang. Kekadang guna untuk re-cook esoknye.

Sebab tu la handling f food sangat penting kalau nak jual makanan. Lagi pulak, orang bayar untuk makan kan. So, makes the money worth for the food la.

 


Kalau nak beli air, beli dekat kedai yang letak straw dalam tray secara terbaring instead of dalam bekas secara menegak.

Sebab ape? Sebab, kalau dalam tray, orang akan amek straw tu dan pegang bahagian tengah. So, lain-lain straw takkan disentuh. Kalau disentuh pun, kat bahagian tengah. Bukan bahagian atas yang kite letak mulut tu.

“ala, sama je. Pegang bahagian tengah, kite masukkan straw dalam cawan tinggi kena jugak kat air tempat yang dipegang tu

Yes betul! 10 markah. Hahaha

Tapi, sekurang-kurangnya, air tu kite teguk direct ke perut kite. Tak lekat kat bibir. Dalam perut ada asid yang boleh bunuh kuman. Jyieh! Well done acid!

Kalau lekat kat bibir pastu dok beranak pinak maka akan terjadilah keracunan.

Same case dengan sudu and garfu. Susun dalam tray lebih hygiene sebab bahagian permukaan yang nak suap dalam mulut tu tak disentuh oleh ramai orang.

Ni la antara bende baru yang aku belajar. Yang lain-lain, aku dah agak familiar sebab selalu faced sepanjang belajar degree 4 tahun tu.

Perniagaan makanan ni bagus. Sebab, orang sentiasa makan tak kira masa. Pagi, petang, siang, malam, tengah malam, sebelum subuh, sebelum tengahari, lepas tengahari.

insyaAllah perniagaan makanan kalau dibuat dengan jujur dan ikhlas, boleh mendatangkan rezeki yang melimpah ruah uolls!




 
 uiiittt baby comel. jangan makan atas rumput. tak hygiene. jangaaaaaaaan!!!! =p

Sunday, December 16, 2012

resipi french toast cheese

Assalamualaikum wbt


kat tempat korang sekarang cuaca macam mana? kat rumah aku tengah hujan. tak lebat sangat, tak renyai sangat. sedap-sedap je la bak kata aku.

tima-time hujan gini, best dapat kaman benda panas-panas kan? aku pun teringat kat satu jenis makanan ni yang jadi kegemaran kawan aku Din. ntah ape mandrem mamak kat kedai tu buat kat die, dok kemaruk dengan menatang ni lah. sampai dok pi search resipi pastu masak sendiri pastu komplen sebab tak sama dengan yang die makan dekat maple. 

nak tau apa makanan yang jadi feveret Din?


tada!!!!!

French Toast Cheese.



cis sangat senang nak masak. apa yang kecoh sangat si Din ni ntah.

jom buat!



bahan-bahan:



6 keping roti putih
1 biji telur ayam gred A
keju chesdale / cheddar parut
2 sudu besar susu segar
1 sudu besar susu pekat / gula
secubit garam
marjerin / butter



memula, aku basuh dulu telur sebelum pecahkan dalam bekas dan kacau bagi sebati kuning dan putih telur.

pastuh, aku masukkan susu segar, susu pekat sama garam. campur dalam telur tu pastu kacau lagi kasi sebati.


 
after that, aku bukak bungkusan keju chesdale dan apitkan keju diantara roti. aku tak potong buang bahagian tepi roti tu sebab aku suke. lagipun kalau potong, roti aku jadik kecik. mana cukup!

aku potong roti tu pada 4 bahagian. jadi bentuk 4 segi kecik.


pastu, guna non-stick pan dan panaskan atas api sederhana besar. gris dengan marjerin ye pan tu. kalau takde non-stick pan, belasah je kuali kat rumah tu. ape ade hal.



dah tu, celup roti dalam telur pastu masak la atas pan. kejap je tau. jangan lak korang ber'fb' sambil masak tu. mesti rentung la roti korang. bile dah garing, balikkan dan goreng lagi sampai garing.


 
Dah siap, leh la ngap! hehe





so nice for evening high tea tau. try laaaaa =)



bercakap pasal makan, korang peminat steamboat tak? aku memang peminat segala jenis makanan yang dijamin halal. aku ada 1 tempat steamboat yang best kat Subang. Harganya pun tak mahal sangat tau. berpatutan gilos. RM21.90 per person and u can eat everything and anything provided there. fuh! memang sesuai untuk orang yang mempunyai kapasiti perut yang besar macam aku.

last month aku dah dinner kat situ dengan my sweetheart a.k.a my mother. aku dah plan dengan memembe lak nak gi terjah sane lagi minggu depan. hiks~

nanti aku cite sal tempat tu yek. memey syiok~

as for now, adios amigos.

Friday, December 14, 2012

rezeki aku harini (^^)



Alhamdulillah. Murahnye rezeki aku harini.

Pagi ni terbangun lambat. Pukul 7.25 pagi! Astaghfirullah.

Kelam kabut pegi dapur masak sayur kubis masak lemak. Dah berjanji dengan kawan kt tempat keje harini aku masak sayur dan nasik, die lak masak lauk ikan kicap. Nanti lunch kite makan bersama. Sebab tu memaksa diri jugak untuk masak walaupun dah bangun giler lambat!


Lepas masak, kena kutip kucing-kucing si cemokey, dempak dengan bulat pulak. Isikan friskies penuh-penuh dalam bekas diorang kasik diorang makan.

Lepas tu lelaju pegi masak nasik untuk kucing-kucing tu makan tengahari nanti. Adik aku masih membuta. Nanti tengahari pepandailah dia bagi makan kucing-kucing tu. Ikan pun aku dah siap rebus siap-siap malam tadi. Tinggal gaul dengan nasik je kasik kucing makan.

Friskies Cuma untuk breakfast jek. Hihihi.

Pukul 7.45 pagi baru nak mandi. Pukul 8 pagi dah siap nak gerak ke opis dah. Ingatnye nak bawak roti untuk breakfast makan kat opis. Tapi sebab dah kelam kabut mengisi bekal, uruskan itu ini, dah naik motor baru aku teringat roti kat dapur.

Alahai. Takde rezeki. Biar je la. Kat opis ade stok biskut.

Sampai opis, makan biskut dengan hot choc. Dalam pukul 9.15 pagi, tetiba kawan aku dating kat aku.

“nah mihun goreng. Akak bawak untuk kau”

“hah? Yeke? Waaa. Macam tau-tau je saya tak sempat masak sarapan tadi. Makan biskut je”

“hehehe. Saje bawak untuk kau. Akak masak malam tadi. Masak banyak. Pagi ni akak panaskan. Takpe kan?

“tak kisah kak. Saya ni telan je ape pun yang halal. Hehehe”

Alhamdulillah. Dah la sebekas penuh. Sekali dengan berketul-ketul nugget jenama Nutriplus (promote ni promote hihihi) yang sedap. Peh, kenyang den!

Alhamdulillah Ya Allah atas rezeki yang Kau bagi ni.



p/s: Esok mak balik setelah 4 hari bersuka ria kat Vietnam. Mak, cepatlah balik. Kucing-kucing mak ni rindu kat mak. Ekeke~


Thursday, December 13, 2012

mari bayar zakat. sangat mudah!


aku selalu stalk blog Maria Elena yang femes ames ni sebab syiok! haha. blog dia bersahaja. kadang-kadang banyak info yang dia share. info yang memang sangat berguna macam die share organisasi yang terlibat untuk bantuan pada Gaza, share isu semasa pasal masjid, share motivasi dan macam-macam. plus, she's soooo beautiful and sempoooooi. 

and, she will get married real soon with a handsome guy. auuuw~

terbaru, dia share pasal pembayaran zakat pendapatan yang wajib bagi umat Islam yang layak. Alhamdulillah post dia tu sangat berguna untuk aku (specifically) sebab aku yang jahil ni ingat cuma perlu bayar zakat fitrah masa raya je. aku penah tanya kat mak pasal zakat pendapatan. mak kata aku tak payah bayar sebab ada certain amount of gaji / harta, baru lah kena menzakatkan pendapatan.

but, i didn't get the specific amount of harta / gaji yang diperoleh tu. mak pun macam was-was sikit.

And this awesome Maria Elena just came into the right time when she posted about zakat.

setahu aku, zakat pendapatan ni dibayar mengikut tahun. akan total kan pendapatan / harta kita untuk setahun. ni kan dah hujung tahun ni. apa kata jom check korang layak ke tak untuk memberi zakat =)

As for me, aku nak sangat bagi walaupun aku tak layak. boleh aje dong. it's our sedeqah to our brothers and sisters in need. boleh pergi dekat kaunter atau bayar online jeeeee. online bebeh! sambil-sambil ber'youtube' boleh je click kejap sana sini pastu setel la zakat korang. as simple as that.

tapi kalau korang nak buat pengiraan jumlah sebenar zakat yang perlu korang bagi, atau nak tau korang layak ke tidak bagi zakat, boleh la click kat sini. kalkulator saintifik untuk pengiraan zakat uollsssss. semua dihujung jari jek!

as for me, after the calculation, aku adalah tidak layak untuk memberi zakat. tapi kalau nak bagi jugak, takde hal! online banking dan transfer terus ke Lembaga Zakat Negeri atau pergi ke kaunter-kaunter zakat yang banyak kat luar sana tu ha. tak pon, pegi pejabat pos. kat pejabat pos pun boleh bayar zakat bebeh.

malas lagi nak keluar, pastu internet pun takde? ape susah, buat potongan gaji teruuuuuus hah! automatik jek deduct from your monthly salary. tak payah gerak sana sini pun. majikan bayarkaaaaaan. ape lagi nak?

korang boleh usha dekat sini semua info pasal pembayaran zakat. tempat-tempat pembayaran, cara nak bayar, berapa banyak nak kena bayar, calculator. Ya Allah hai, mudahnyeeee la.

apa lagi, jom menyucikan harta dengan berzakat. moga Allah swt meluaskan lagi rezeki kita supaya lebih banyak kita boleh share dengan orang lain :)


Assalamualaikum

mentaliti terhadap wanita bekerjaya yang perlu diubah





“keje bagus. Gaji banyak. Takde komitmen. Duduk dengan famili. Ni mesti duit berkepuk ni kaaaaannnn? Untunglaaaaa”

“memang UNTUNG!”


Ni la mentality orang kita tambah-tambah kat orang perempuan.

Serious, I don’t get it!

Kenapa mesti ade mentality camni? Bila dah keje, tapi masih bujang and stay with family, mesti kata duit banyak. Simpanan berkepuk. Mewah bla bla bla bla.

Zaman sekarang ni, dengan keadaan kos sara hidup yang teramat tinggi, dengan kemodenan yang makin lajuuuuuu berkembang, semua mentality ni dah tak boleh pakai.

Walapun untuk orang perempuan bujang.


Antara sebab orang berfikiran macam ni terutama kat orang perempuan yang bekerja dan masih bujang dan menetap bersama famili:
  1. sewa rumah, bil api air tak payah bayar.
  2. hari-hari makan kat rumah, jimat.
  3. takde komitmen keluarga (anak-anak)
  4. kalau keluar dating boipren spons sume

so duit kau untuk kau shopping dan saving semata-mata.

Is that true?

Big NO!

Bukan 100% betul hokey.


Kalau perempuan tu anak orang berada dan boipren die pun kaya, mungkin semua tu tepat sekali. Tapi macam mana pulak kalau perempuan tu anak orang susah, anak sulung, adik-adik ramai masih sekolah. Relevan? Relevan?


Ok la aku bagi example sana sini aku sendiri tak reti. Baik aku bagitau pasal diri aku je la. Aku yang face all this so aku paham perasaan bile kena bahan “hek eleeeeey. Dah la duduk dengan mak. Gaji beso. Pegi keje naik motor. Makan kat rumah. Pegi keje hari-hari bawak bekal. Ape ade hal?”


  1. Gaji aku bukanlah beso mana pun 4 ribu 5 ribu sebulan. Tapi Alhamdulillah enough, atas rezeki yang Allah bagi.
  2. Bil api air rumah aku bayar dan jumlah sebulan lebih dari RM100. sometimes mencecah RM150. so, same je macam korang yang duduk rumah sewa ramai-ramai dan bayar sewa rumah, kan?
  3. Perbelanjaan dapur bulanan yang aku bagi kat mak aku tak payah la aku bagitau berapa. Kang kata tak ikhlas pulak. Tapi kalau korang rajin ke pasaraya, korang tau la kan. RM50 pun kejap je habis sedangkan baru amek 3-4 barang.
  4. Duit kereta bulanan yang menghampiri RM600. aku tak pernah tangguh bayar lagi buat masa sekarang walau macam mana kering pun poket aku.
  5. Hutang PTPTN yang aku bayar menghampiri RM200 tiap bulan.
  6. Bil broadband yang menghampiri RM100 tiap bulan.

Ni perbelanjaan wajib yang memang langsung tak boleh kalau tak bayar. Belum lagi kalau roadtax kereta mati. Roadtax motor mati. Lesen mati. Kereta kena servis. Motor kena servis. Minyak kereta. Minyak motor. Topup handphone. Kucing sakit. Hujung minggu nak tengok wayang. Nak beli baju. Nak beli baju dalam.

Kalau ada majlis kenduri dekat Johor, dekat Kelantan, dekat Perak. Nak kena pegi dengan minyak kete and tol. Makan minum.

Semua tu kos.

Semua tu perempuan pun kena hadap.

oh and, how about my saving? 


And why I have to take that responsibility? Because, my mum is a single-mother with no permanent job and my brother still looking for job.

I am the head of my family now after my big brother and sister married last year.

Diorang pun banyak jugak bagi duit poket dekat mak. Tapi bukan diorang yang duduk serumah. If any emergency happen, takkan la bersusah payah nak cari diorang kan? I have to take the responsibility.

My case ni takde la nampak teruk benor. Tapi macam mana dengan orang lain? Kalau dia anak sulung dari 8 adik beradik, mak ayah bukan orang berada, macam mana?

Don’t simply said “Untunglah kau. Keje bagus. Duduk dengan famili. Jimat sangat”

I really hate to hear that because people not in my shoes and not in OUR shoes.

Change that mentality. If u feel unhappy with advantages that other people has, then face it yourself first before u judge. Carik la keje dekat dengan famili. Duduk dengan famili dan tanggung famili pulak. Jangan dok mintak bapak korang lagi yang belikan make up korang, kasut korang, bapak korang yang masih tanggung makan minum korang. Try it first la dear then u know!

Assalamualaikum.
   

Sunday, December 9, 2012

Hujung minggu yang dihabiskan di dalam kereta.


 
Assalamualaikum wbt uolls.

Alhamdulillah my best friend, Nur Amirah Bt Mohd Yusof dah selamat diijabkabulkan dengan putera idaman, Hakim (nama penuh tak ingat muahaha).

Gigih giler aku dengan 3 orang kawan pegi kenduri tu. Kat SP wei. SP. Tau tak SP?
Sungai Petani der.

Hari Sabtu lepas, pepagi lagi aku dah bangun bersiap-siap. Pukul 5.30 pagi! Di hari Sabtu! Terbaik. Tiqah dah ada kemajuan.

Lebih kurang pukul 6.50 pagi, bertolak la aku berdua dengan syira dari Klang, exist tol PLUS ke arah utara semenanjung. Disebabkan perjalanan yang kitorang rancang ni adalah perjalanan bajet, kitorang dah sediakan sandwich telur untuk bekalan dalam perjalanan. Tak stop langsung kat mana-mana R&R hokey!




Pukul 8.10 pagi, kitorang exit tol Sungkai, Perak untuk fetch sorang lagi penumpang, Yani. Ingatkan kitorang yang dari jauh ni, die dah siap-siap tunggu ler dekat exit tol tu. Tinggal lagi nak bukakkan pintu kete je soh die masuk tanpa perlu tekan brek kereta dan tukar ke gear N.

Hampeh!

Syira siap sempat mengosongkan tangki pundi kencing dan berborak-borak dengan makcik cleaner sementara tunggu Yani. Aku pulak sempat senam robik meregangkan segala urat kentut dan ber’snap’ dengan pakwe ensem merah.


 


Bile aku mesej tanye
“katne dah weh?”

Jawapan yang tak memberangsangkan
“otw”

Ceeettt!

5 saat kemudian, 1 lagi SMS masuk dari Yani
“baju kurung tertinggal kat rumah. Kena patah balik. Jap tau. 5 minit. Kikiki”

Duuuuuhhhhh. Nak aje aku sunatkan budak ni. Hahaha.

Pukul 8.20 pagi, kitorang exist dari tol Sungkai ke arah Kuala Kangsar pulak. Kitorang nak gi rumah Nora kt Pengkalan Hulu untuk fetch die before ke SP. Aku tak pernah drive sendiri ke sane, makanya aku tak dapat agak jarak. Main redah je.

Dari Sungkai ke Kuala Kangsar tak jauh pun, dalam sejam je. Tapi lepas exist tol Kuala Kangsar, nak sampai ke Pengkalan Hulu tu mak aaaiiiihhhh terasa macam dunia tiada penghujungnya! Jalan yang kecik selekoh sana sini, motor berselirat sesuka hati, pemandu yang drive macam makan angin. Huisy! Stress! Haha

Sampai dekat rumah Nora pukul 11.50 pagi. Aku yang masih selebek berbaju t-shirt dan seluar jeans, cecepat tukar baju sopan untuk ke kenduri Amy.
Dalam pukul 12.50 tengah hari kitorang gerak dari rumah Nora. Tapi sampai kat pekan Baling, stop beli hadiah, balut hadiah sambil mengunyah kerepek kentang, last-last pukul 2.15 petang baru gerak dari Baling.

Tapi bukan aku yang drive. Nora yang drive. Dia lebih familiar dengan jalan situ.
Sampai SP lebih kurang pukul 3 petang. Pusing sana pusing sini cari rumah, dekat pukul 3.30 gak baru menapak ke rumah Amy.

Dari jauh kitorang dah nampak orang dah lipat meja.

UWAAAAA!!! LAPAQ!!!!! AWAT DAH LIPAT MEJA??? MAKANAN MANA? MAKANAN MANA??

Nasib kami sangat baik sebab famili Amy dah ada back up plan. Mak dia masak lauk sendiri. Peeeeh sedap syial. Kari udang, sambal udang, sambal telur, masak lemak nenas, rendang tok, ayam masak merah (ni catering punye yang lebih lebih. Sobs!)

Sama bubur kacang hijau.

Melahap tak hengat dunia weh. Dah kenyang baru ceroboh rumah tangkap gambar banyak-banyak. Dengan bilik pengantin kitorang lenjan buat studio photoshoot kitorang. Hahaha. Pertama kali and terakhir kali la kan Amy. Pasni sodaqallahalazim la untuk kitorang. Hehe.

Dalam pukul 5 petang baru kitorang blah dari rumah Amy. Kitorang pegi solat dulu then terus ke Central Square (CS). Mall yang femes kat sane CS ni lah. Ingatnye nak jenjalan window shopping, tapi last-last end up kitorang gi melantak kat Asian Thai Food restaurant sampai tegang perut pastu tak larat nak jalan dah terus balik rumah. 

 







 














Baru balik dari kenduri kawen kot. Kitorang pegi melantak pulak. Spesies apekah??

Sepanjang perjalanan balik, memang aku hanyut dibuai asmara. Kenyang + letih, memang kombo terhebat untuk tido yang nyenyak bagaikan bayi.




Sampai kat rumah Nora, aku yang mamai-mamai lalat ni terkejut bile dengar adik-adik Nora dengan bapak dia menjerit jerit. Rupanye Malaysia dah score 2 gol lawan bola dengan Indonesia.

Aku dah takde upaya. Terus mandi, basuh baju (sebab nak pakai baju yang sama untuk kenduri ke-2 esoknye) dan terbongkang atas katil. Ingatnye nak solat dulu, tapi sebab tak tahu arah kiblat campur dengan malas nak kuar cari Nora nak tanye sebab pakai baju short sleeve, aku lelap dulu. Aku pikir
“takpela. Japgi Yani ngan Syira nak solat mesti diorang tanye. Aku solat lepas diorang je la”.

After that, kroooh kreeeh krooh kreeh shahid sudah.

Elok dibuai mimpi, aku dengar suara Syira panggil aku.

“tiqah….bangun sembahyang wei..kitorang nak tido dah ni….nanti ko tak bangun pulaaaaak”

Berulang-ulang kali.

Aku buat donno je. Mengantuk tahap kritikal seyh.

Tetibe aku dengar suara Yani
“tiqah! Bangun solat.”

Ntah kenapa terus sentap pastu aku terus bangun dari baring pastu terus duduk. Aku tengok Yani macam nak parking dah nak tido. Dalam hati pikir.
“cepatla tido Yani oii. Aku nak baring balik ni. Japgi japgi la aku bangun semula”

Tetibe Yani bersuara
“ko jangan baring balik tau! Gi solat dulu”

Huisy! Bagaikan halilintar membelah bumi. Macam mana dia tahu isi hati aku? Terus lelaju aku bangun gi toilet amek wuduk dan solat. Kihkihkih.

Kalau ikut plan, esoknye nak gerak dari rumah Nora pukul 8 pagi. Tapi kalau pukul 9 atau 10 pun ok lagi. Sebab anggaran nak ke kenduri yang ke-2 tu lebih kurang 5 jam perjalanan.

Tup-tup pukul 11.35 pagi baru bertolak!

Akibat berborak sakan dengan parents Nora, makan-makan, bergelak ketawa dan sebagainya. Hai la.











And almost 4pm baru laaa kitorang terjengul kat Dewan Bandaraya Teluk Intan. Bukan takat kerusi meja tengah dilipat, makanan pun tengah dipunggah.

LAPAQ!!!! UWAAAAA!!!!

Tapi sempat je kitorang lelaju amek makanan dan makan. Setengah jam je kat situ pastu kitorang dah blah.

Muke kitorang ni kalau tak datang time orang dah lipat meja, tak sah kan?

Selesai sudah menghadiri 2 kenduri, kitorang pun gerak balik Klang tapi nekad taknak lalu highway sebab dah alang-alang kat Teluk Intan, terus je lalu Sabak Bernam dan Kuala Selangor.

sempat singgah makan durian lagiiiii......










Dengan hujan, jem teruk, eksiden sana sini, pukul 10 malam baru sampai rumah dow!

Pengsan.

Pastu harini gi keje macam biasa. Atoiyai. Kepala aku sedang hang. Tak sabar nak balik rumah nak sambung tido semalam yang tak cukup.

Bajet kitorang meronda sakan ni ialah RM200 untuk tol, minyak kete, singgah stesen minyak borong jajan, dan singgah tepi jalan kenduri durian. Terbaik punya jimat.

p/s: Disember sudah. Pesanan pada kau yang terasa, time is running and I am still holding my word. End of this month, please make sure everything is settle. Or else, u know what I can do and I am serious with my word.


Sunday, November 18, 2012

percutian pendek - Universal Studios Singapore

Assalamualaikum

Minggu lepas adalah minggu heaven sebab aku cuma kerja 2 hari je dan lagi 5 hari aku bercuti. Tahniah tqah!


aku dah merancang percutian pendek ni sejak bulan September. aku dapatkan pakej masa Matta Fair. u know what is Matta Fair? kalau tak tahu baik pegi duduk kat thailand hahaha.

Matta Fair ni adalah karnival pelancongan. kalau sape-sape nak pegi honeymoon, ha elok sangat la dapatkan pakej kat sini sebab pakej masa Matta Fai memang extremely murah!

aku amek pakej 2 hari 1 malam. pakej ni termasuk penginapan 2 hari 1 malam kat New York Hotel JB, sarapan pagi pada hari ke-2, tiket 1 hari ke Universal Studios Singapore (USS) beserta voucer SGD 10 untuk makan kat USS, dan bas return New York Hotel-USS.

dan kesemua tu berharga RM256.

itu sangat murah sebab harga tiket untuk masuk ke USS sahaja adalah berharga SGD 68 kalau bukan peak hours. SGD 68 tu lebih kurang RM180. dan New York Hotel tu aku yakin mahal jugak sebab aku dapat bilik yang besar. selesa la kalau setakat nak main WWF berdua dengan syira.

aku memang pegi under bajet trip. aku tak suka nak berhabis-habisan semata-mata sebab nak selesa feeling diva-diva bawak beg stroller pakai sun glasses besar. haha cliche.




aku pegi ke JB naik bas ekspress berharga RM35 seperjalanan. aku pakai t-shirt pasar malam dengan beg hiking. hah terbaik.

bas gerak dari Shah Alam pukul 10 pagi. sampai kat terminal bas Larkin JB pukul 2.30 petang. tu pun ade stop kat mane ntah setengah jam. kebulur tahap dewa masa sampai kat Larkin. tetibe ternampak pakcik bermisai sedang tersenyum megah kat bangunan sebelah terminal bas tu. KFC here I come!!!!!

tapi, kitorang tak makan kat situ. kitorang decide untuk tapau dan makan kat hotel. motip? supaya boleh makan dengan rakusnyeeeeeeee sambil guling-guling depan TV.

dari terminal bas Larkin, kitorang amek teksi untuk ke hotel. kat sini kitorang agak malang. teksi kan beratur dalam satu line kan masa tunggu penumpang. masa kitorang nak amek teksi pulak, teksi yang paling depan sekali adalah teksi besar kaler biru. nak tak nak kitorang bantai je asalkan selamat sampai kat hotel. perjalanan yang makan masa lebih kurang 10 minit tu cost us RM17!!!!! wallawei..tercirit nak bayar hahaha.

masa untuk check in hotel pukul 3 petang. kitorang sampai awal 10 minit sebelum waktu check in. sementara tunggu boleh check in, kawan aku si syira pun memulakan perbualan

"tiqah, kau tahu tak teksi tadi tu kategori limosin?"

"tak tau pun. yeke? bapak ah berprestij giler kite naik limo. sekali kuar dari limo selekeh dengan t-shirt pasar malam beg hiking bagai"

"itu la. aku kan duduk belakang. kat belakang seat korang tu ada tulis starting charge RM6. then tiap 21 saat akan naik 40 sen"

"bapak ah. patutlah mahal giler. sekentut je tapi sampai 17 hengget kau. aku pasan jugak starting cas die 6 hengget. aku dah lama tak naik teksi. aku ingat tu memang rate normal. kau tau, aku memang usha gak meter die tu. mula-mula RM8.40. mak aih, aku alih pandang kejap tengok beburungan di awan, bila toleh balik tengok dah jadik RM12. berdebar-debar aku dow tadi. aku doa je cepat la sampai"

"tak adil la kan kalau ikut time. kalau banyak traffic light ke, jem ke, mati kite"

"tahu takpe! ini tidak adil tidak adil bagikuuuuuu"




abes je bergosip, dah boleh check in. terus lelaju pegi masuk bilik buat hempasan padu kat katil empuk. peh, view memang terbaik. tingkat 15 wei. rasa macam kat angkasa lepas.



lepas tu ape lagi, dengan rakusnye bukak bungkusan KFC. syira pun dah merengek rengek "beb....lapar....jom la makan...jom la...jom la.." kat aku yang tengah sibuk nak connect wifi hotel semata-mata nak check in kat foursquare. LAME!

lepas makan, of course la mengantuk. syira terus tido! sangat tak berwawasan. hahahaha. gurau je beb.

aku golek-golek guling-guling sambil ber'whatssup' dengan memember kat Selangor yang merindui aku. masa tu pulak hujan. nak keluar jenjalan memang tak la kan. dengan kitorang yang tak tahu nak ke mana. dengan kepenatan hampir 5 jam dalam bas tido kepala terlentok sana terlentok sini.

pukul 6 petang aku terus mandi air panas peh memang masyuk. rasa macam taknak keluar dow.

lepas solat jamak maghrib dengan isyak, kitorang keluar untuk mengisi perut yang dah kembali lapar. tapi masa tu duit cash malaysia hanya berbaki RM10. sebab masa nak check in, kena bayar deposit RM100. seriously im not prepared for it so nah! pepandai la kau makan dengan sekeping RM10 tu je. syira pun tak bawak extra cash malaysia money sebab die bajet nak carik ATM kat JB.

kedai makan cuma berdepan je dengan hotel. senang. takyah gi jauh-jauh. tapi kuew teow tomyam yang aku makan memang pedas tahap nak meletop! aku sukeee pedas. tapi ini punye pedas, memang bikin guwa hot! rasa macam nak order ayam penyet je sebab tak boleh nak habiskan tomyam tu. tapi duit pulak tak cukup =_=!


habis je makan, kitorang pun berazam untuk cari ATM. tanya la kat sorang akak ni. die jawab "takde la mesin ATM terdekat kat sini dik. jauh ade lah"

kitorang dah macam, seriously??????? damn!

tapi kitorang tetap nekad nak berjalan jugak cari ATM. mana la tau kan ade ke terjumpa.

suprisingly, lebih kurang 1km jek kitorang dah jumpe AmBank kat dalam bangunan hotel yang lain! hahaha. ape lah akak tu. nak menipu pun tengok orang la. ni tiqah ok. hahaha =p


maka kami pun dapat tido dengan lenanya pada malam tu.



esok paginye, pukul 7.30 pagi kitorang dah check out dari hotel tau! lepas check out baru serbu kafe hotel untuk breakfast. bagi aku hidangan hotel ni biasa-biasa je.

kenapa kitorang awal? sebab bas yang kitorang nak naik untuk ke USS tu akan bergerak jam 8.30 pagi. tapi biase la kan janji hanya tinggal janji. pukul 9 baru jalan.

Lokasi hotel ni memang dekat sangat dengan imigresen tau. dalam 10 minit je dah sampai dekat imigresen Malaysia. kat sini cuma buat simple procedure iaitu scan passport dan thumb print. settle!

Dekat imigresen Singapore lambat sikit sebab nak cop passport, scan bag bagai. tapi takdelah makan masa berjam pun. lama sikit dari imigresen Malaysia je.





yeay! time to check in kat foursquare. LAME!




sampai je kat USS, rasa macam nak melompat kegirangan. nampak globe besar berasap-rasap ni, rasa macam kat US.





kat sini bermulalah dugaan kami yang ke-2. tiket syira tak boleh digunakan sebab ikut rekod pihak USS, tiket tu dah guna sehari sebelum kitorang guna.

kitorang pulak dah macam WHAT THE HECK???!!!

aku dah lepas ni. aku dah kat dalam USS ni. tinggal lagi nak pegi peluk kung fu panda yang tengah posing kat tengah-tengah jalan tu je ha. Syira lak stuck kat entrance tu bersoal jawab dengan gadis Singapore.

sebab syira yang kecuakan tahap maksimum, aku terpaksa mengeluarkan diri aku semula dari USS untuk tolong syira settle that thing.

unfortunately, nothing we can do except for buying new ticket. sebab memang tak boleh guna. tiket tu orang lain dah guna dah. camno syira nak guna? ikut kata orang USS tu, mungkin ada kesilapan dari agen yang kasi tiket tu kat kitorang. dah bertindih dengan orang lain. so die suggest kitorang beli tiket baru dan refund from our agent later.

u remember i told u earlier, ticket price is SGD 68? and u know what? syira just have SGD 40 yang bernilai RM100. yup. itu sahaja duit singapore yang dia ada. nak tak nak, i have to give mine la kan. yang juga berjumlah SGD 40. aku kasik sume duit aku kat dia masa tu.

lepas beli tiket, kami hanya ada duit berbaki SGD 20. =_=!

nasib baik semalam, kitorang dah withdraw duit. tapi jadi keje la pulak kan nak kena cari money exchanger lak dalam USS ni.




tapi nasib kitorang baik. dalam kedai jual barang-barang Betty Boops, ada money exchanger! dan kedai ni adalah kedai pertama yang kitorang masuk. Alhamdulillah.

maka bersuka ria la kitorang kat situ.



























 USS ni consist of 6 part if im not mistaken. sorry la. lupe sudah. peta yang aku amek kat situ pun dah lunyai dek lencun terkena hujan lebat.

yang aku ingat ada Hollywood, ada Far Far Away, ada Madagascar, ada Jurassic Park, ada Egypt and lagi satu yang ade WaterWorld tu aku tak ingat dah namanye.









dekat Hollywood, korang boleh main Transformers ride. aku nak sangat main tapi masa aku pegi, waiting time ialah sejam. hah memang tak kuase aku nak tunggu sejam. baik aku jenjalan tempat lain dulu.

pastu aku ada masuk satu tempat ni di mana kita akan alami dan tengok live depan mata cite dalam TV. cite kengkonon Hollywood dilanda ribut ganas sampai air laut melimpah ke daratan pastu berlaku letupan pastu kapal besar tersasar dan merempuh perairan. Peh! memang real beb. rasa macam nak ulang tengok 2-3 kali. depan mata ni hah terbakar terbakar. ribut, angin, asap. semua kita boleh rasa.






lepas tu, aku lalu kat mainan roller coster berkembar kaler merah dengan biru. kengkonon yang kaler merah ni pejuang la. yang kaler biru lak cyclon. pejuang nak menentang cyclon la konon roller coster tu. tapi aku sempat naik yang kaler merah je sebab masa tu syira taknak naik. aku boleh la mintak die pegang beg aku. bile nak naik kat biru, syira pun nak naik sama. pastu ingat nak simpan beg kat locker. tetibe mahal giler! pastu ramai orang beratur. ah tak jadi.

pastu kitorang masuk kat Egypt. kat sini la ade patung besar cekci pakai kain paras lutut. wow!




kat sini ada surau. ada satu je surau for the entire USS. kebetulan masa kat sini, memang dah masuk waktu Zohor. aku pun terus je jamak sekali dengan Asar.




kat Eqypt ni pun ada game. antaranya ride menyusuri sejarah Egypt hah kau. beratur punye lama. naik ridenye tak sempat panas punggung pun.







dari Egypt, kitorang terus ke Jurassic Park. 

 





kat sini dinasor la banyak kan. sana sini dinasor. kat sini, kitorang berminat la nak try 1 water ride ni. sepanjang ride tu nanti kite akan dapat tengok spesis-spesis dinasor yang kononnye penah wujud. kat luar sebelum beratur, dah diberi amaran yang ni adalah water ride. so posibility nak basah tu memang ada. makanya, aku pun beli poncho. poncho tu baju hujan la kire. ala pelastik je pun. poncho bagai lak die.






masa nak beli tu, aku siap tanya lagi kat adik yang jual poncho tu

"dik, ride ni memang confirm basah ke?"
"confirm basah kak"
"alamak. basah giler giler ke?"
"basah giler-giler tu tak la. tapi baju boleh perah la jugak"
"oo mak. kalau pakai poncho pun basah jugak?"
"tak la kak. basah sikit kat kaki dengan tangan je la. kalau taknak basah, masukkan tangan kaki sume dalam poncho la kak"
"ooooooo. ok. bak 2 peket!"

punye laaaa lama kitorang beratur. rasa macam nak buat buat pengsan je supaya diorang angkat aku pegi depan sekali boleh terus naik.

setelah sekian lama menunggu, akhirnya sampai giliran kitorang. disebabkan kitorang cuma berdua je, kitorang kena share boat dengan 6 orang budak cina yang speaking omputih. nasib baik lah. boleh jugak aku paham kalau diorang ngutuk aku nanti.

tapi sekali lagi nasib tak menyebelahi kitorang. elok je boat kitorang berlepas, tetibe aku dapat rasakan titik-titik air jatuh ke muka. tetibe syira bersuara.

"eh. ape renjis-renjis ni? hujan ke?

"bukan laaaa. ni kan water ride. diorang renjis renjis la ni."

selepas kitorang merempuh beberapa waterfall dan dinasor dinasor ganas, tetibe titis-titis hujan tadi berubah lebat!

"wei hujaaaaannnnnn" syira dah jerit.

"peeehhh. ni kite memang menadah hujan ni beb."

budak budak cina tadi pun dah menjerit jerit kesejukan dan ketakutan sebab hujan memang menggila punye lebat. ada pulak sorang membe diorang tu tak pakai poncho. nak rasa macho la kot. tak sangka hujan pulak.

tak lama lepas tu, kitorang memasuki ke satu kawasan gelap. gelap teramat. boat kitorang dah terhuyung hayang. aku memang dah tak nampak apa-apa dah. nampak lampu siren kaler merah je dok berpusing-pusing.

"tiqah...kite kat mane ni? kit sesat ke?"

"isy tak mungkin la"

dalam kegelapan tu, sesekali kitorang dikejutkan oleh bunyi ngauman dinasor. aku berdebar debar sebab terbayangkan dinasor tu akan cekup aku sorang dan buai-buaikan aku kat angkasa sebelum hempas aku balik masuk boat.

tapi tu cuma imaginasi melampau aku je.

tetibe, boat kitorang stop. dah pulak. beberapa saat kemudian, boat tu bergerak ke atas. ye, macam naik lif tu. bergerak ke atas. bila aku pandang atas, waaaaaaaaaaaaa!!!!! ada sekor dinasor besar tengah menunggu kedatangan kitorang kat die. menganga cantik je.

sikit lagi sebelum cecah mulut dinasor tu, boat kitorang stop lagi. tetibe, pintu depan kitorang terbukak dan kitorang terus dihidangkan dengan lurah air terjun yang menjunam. terbaik!

menjerit jerit sume orang. yang tak boleh blah nye, syira selalu jerit " Ya Allah! Ya Allah" tetibe mase tu die jerit "Oh noooo. Oh nooo. Oh my God. Oh noooo"

ade rase nak lempang laju-laju tak?


maka sekali lagi kitorang terdedah dengan hujan lebat. basah jangan cakap la. bukan tahap perah dah. ni tahap rendam!



bila dah selesai ride, baru kitorang perasan, kitorang adalah boat terakhir yang dilepaskan. after kitorang, sume kena hold sebab hujan. HAHAHAHA. nasib baik aku sempat. dah la beratur panjang. kalau tetibe kena hold tunggu hujan stop, memang aku bako je USS tu.

aku malas nak tunggu hujan stop. dah alang-alang basah, redah je. pulak kitorang tengah pakai poncho. gasak la. terus masuk kat Far Far Away.






kat sini, memang feeling-feeling princess uolls. kingdom memang terbaik! aku suke giler castle tu. real! siap tangkap gambar kat depan castle ok. oh dream....






kat dalam castle ni, kitorang layan theater. best wooo. theater pasal shrek. 4D lagi. kalau masa tu donkey bersin bersin, peeeh memang ade air air kene kat muke siot. geli!hahaha. ada satu kali tu, shrek lepaskan banyak labah-labah. tetibe kaki aku rasa kena hinggap labah-labah! aaaaahhhh..syira kat sebelah memang dah menjerit-jerit.




dah la kitorang layan theater tu dalam keadaan basah kuyup. giler sejuk kot dalam castle.

tapi memang terbaik. habis je kitorang tengok theater, jam menunjukkan pukul 4 petang. pukul 4.15 petang, ade show dekat WaterWorld. show ni kalau terlepas memang rugi. orang memang dah membanjiri pintu masuk. masa pintu bukak, peeehhh sume orang lari-lari nak masuk dalam.




dalam WaterWorld ni, kitorang tengok show perang. live! tembak-tembak. terjun terjun. bom bom. bunuh-bunuh. fuuuuhhhh! mantap! lama jugak dalam ni. dekat sejam aku rasa. berbaloi aku tersepit sepit pastu lari laju-laju nak rebut tempat masuk dalam ni.







habis je show, kitorang masuk balik kat Far Far Away. sebab tadi tak sempat explore kawasan lain. tapi tak besar sangat kingdom ni. kejap je dah sampai pintu hujung. keluar dari situ, kitorang masuk Madagascar. ni memang best dan sweet dan comel! untuk kanak-kanak riang memang sesuai. game kat sini pun untuk kanak-kanak je. alalala tetibe aku rindu kat Aiman. sobs!





kat Madagascar ni la kitorang singgah makan. masa tu dah pukul 5. lapaq tak hengat la kan. tapi masa jalan-jalan tu kitorang ada makan jugak roti gardenia butterscotch beli masa kat JB. memang dah plan untuk makan sekali je sebab voucher makan cuma SGD 10.










kitorang yang memang dah kebulur mestilah carik nasi. banyak je restoran halal kat sini jangan risau. mana-mana yang ada logo Halal Singapore tu boleh layan. kat sini kitorang amek set nasi putih dengan roasted chicken yang berharga SGD 15. kalau convert duit Malaysia, dekat 40 hengget! nanges!






tapi kenyang giler. ayam separuh ekor hokey! sayur pulak sesenduk! pastu dapat appertizer sebekas. air kitorang beli hot latte secawan kongsi berdua. sebab kitorang cuma nak refresh balik badan yang dah kesejukan tadi. kitorang ada je air kosong sorang sebotol. takde hal.




after makan, kitorang masuk balik kat Hollywood sebab nak beli souvenir la kononnye. berpeluh aku kat dalam kedai Universal Studios Store tu. Key Chain cenonet pun harga SGD3.90. lebih kurang 10 hengget! tu paling murah dow. syira dok mengira adik die ada 4 orang, mak die, ayah die, 2 orang kakak serumah die. hamek! SGD 32 die habiskan.


aku pulak last-last decide tak beli souvenir untuk sesape. cuma beli key chain sebijik dengan fridge magnet sebijik untuk diri sendiri. nanges!

lepas beli souvenir, aku ada baki lagi SGD 15. terus aku pegi balik kat money exchanger tu untuk tukar duit Malaysia. dalam wallet memang yillek!








berakhirlah pengembaraan kami di USS. bas gerak dari USS kul 7.30 malam dan sampai kat JB pukul 8.30 malam. Sampai je kat JB, aku terus tahan teksi untuk ke Terminal Bas Larkin. kitorang beli tiket balik Shah Alam on the spot je. Dapat pukul 11 malam. sampai kat Shah Alam pukul 3.30 pagi.

sampai rumah terus terjah katil. bangun pagi, sakit-sakit badan, selsema, batuk. lengkap!


terbaiklah short holiday kat USS.


 (^^)v




p/s: pesanan kepada seseorang. i know u know who u r. jangan bermain api dengan aku. I'm not Atiqah u used to know. I'm different and u r the one who responsible for that! Kau akan menyesal satu hari nanti sebab pilih aku jadi mangsa kau. Kau tak pernah tahu apa yang aku mampu buat. seriously!

UiTM di hatiku..

UiTM di hatiku..