Sunday, April 25, 2010

time kasih time kasih time kasih manusia

dulu da merana sebab die..skg pun nak merana sebab die??

ops! sori r permulaan entri yg sgt x baek utk kesihatan mental..

bengang kt ati dok ade agi nih..tapi sabar2 je r..tu hak die..sukati die r nk wat ape pon..aku x tau ape yg die pikir kt aku sampai die wat camtu..seyes aku x tau..aku ingat kitorang ok..x sangka plak rupe2nye x brape nak ok..

it's not my style la nak ignore2 orang tanpa sebab..aku pun xtau nape aku camni..kekadang ase naif..tapi da cube jadikan ati aku sedikit kejam depends on situation..tapi tetap x leh..senang sangat nak memaafkan n bagi peluang..nape ha?? tolong r ati..kejam sikit..KEJAM!!!!!

tapi x pe r..aku x nak ulang kesilapan yg dulu..tqah dulu n skg x same ok..memang aku masih senang memaafkan n bagi peluang..tapi aku lebey berhati2..kalau ati ni susah nak jadi kejam sikit, aku kene jadikan ati ni kuat n keras kalah batu..

ati die pon keras n kejam..aku pun kene kejam gak supaya ati aku x sakit..ati aku kejam bukan utk sakitkan ati org laen..cume nak jage ati aku jer supaya x hancur luluh sakit pedih cam dulu..

die x kenang frenship kitorang kan? die x kenang susah senang same2 dulu kan? die x kenang mase kitorang gelak2 kan? die x kenang ape yg die penah janji ngan aku dulu kan? die x kenang ape yang die penah cakap ngan aku dulu kan? die x kenang bende best2 sal kitorang dulu kan? so kejam x die?? nape die buang aku totally? kite penah kawan kan? BESTFREN.. x kan sebab kite penah ade sejarah, kite da xleh kawan? ape ko pikir ha? teruk sangat ke aku ni? buruk sangat ke aku ni? ape bende paling buruk n paling teruk aku penah wat kat ko? idop ko penah messy sebab aku ke? idop aku yg penah messy sebab ko, ade r...so ape reason ko wat camni ha? seyes aku x puas ati..aku tegor ko bukan sebab aku gile kat ko..no hard feeling at all..tapi sebab aku pikir ko tu kwn aku..x sangka plak ko da x anggap aku kawan ko..tapi aku skg ni cume nak tau ape punca yg menyebabkan frenship ni putus ha? aku x penah tau langsung ni..betoi..sumpah x tipu!

ko x nak aku kacau kebahagiaan ko ke? sumpah aku xde niat..sebab aku sendiri pun da bahagia tanpa ko..tapi skg ni Tuhan da takdirkan aku jumpe ko balik..tup2 jadi camni..ni la hikmahnye Tuhan jumpekan balik ko ngan aku kot..Tuhan nak tunjuk kat aku yang aku x patut kenang ko sbg kawan sbb ko x kenang aku pun..ko agi nak buang aku jauh2..fuh, nasib baik Tuhan tunjuk kat aku skg..

xpe la..aku doakan ko bahagia la ea..tapi 1 jer aku nak ingatkan..dunia ni kicik jer..mane tau 1 ari nanti tup2 jumpe ko kt tempat keje ke, ko kawen ngan sedara aku ke, anak ko kapel ngan anak aku ke, kakak ko order kek ngan aku ke, adik ko junior aku ke..kan? mase tu aku nak tgk gak r ape ko nak wat..jangan kate aku sengaja cipta takdir plak semata2 nak bertembung ngan ko..aku xde mase kot nak wat sume tu..

pe2 pon, time kasih r sebab ko byk ajar aku..ajar aku jadi kuat..ajar aku jadi kejam..ajar aku supaya lebey berhati2..ajar aku kenal peel2 manusia cm ko ni ha..time kasih byk2 aku ucapkan..Tuhan je bley balas jasa ko..

nampaknye keputusan aku 2 tahun lepas sungguh tepat..alhamdulillah~

salam..

8 comments:

picairin said...

r u ok dear???

angah said...

SALAM.
nape nak marah sangat,ukhwah antara lelaki & prmpuan x perlu tanpa sebab yg kukuh..
langkah yg bagus untuk die ignore,so that masing2 boleh truskan idup dgn cara masing2.nape perlu nak berhubung lg?
cube fikir,mungkin akan ade pihak yg kurang sng hati ke..mcm tunang ke,bakal isteri ke..
pkkkan hati wanita lain bile nak berhubung dgn psgn mereka..
ni bukan sebab jealous atau control..
tp mmg itu dlm agama kite..
'kwn' antr llk-pmpuan?
x wujud tanpa sebab yg diredhainya.
ukhwah krn Allah bkn utk llk-pmpuan berkwn suka-suka.
mungkin die berubah utk kebaikan dgn mngurangkan pergaulan yang x perlu.

hrp dpt membantu..

fillah88 said...

x-bf hang kaco hang lagi ke???

tqah said...

pqah: im ok now..better than b4..
angah: its not about nak jage ati bakal isteri or tunang die..ade sbb laen..tapi x pe la..no need to mention here..ape2 pon, thanks for ur advice..keep that in mind..
ayie: die x kacau aku..xpe la..biarkan je..ujian Tuhan ni..

angah said...

SLM.
maaf ye..kalau sebab sekadar teringat akan janji bestfriend,itu yang buaatkan awak marah,rasanya buanglah jauh2 rs marah tu,..syaitan je tu..
zmn berjanji besfriend antr llk dan pmpuan,zmn bdk2..
bila dah matang,dah tau mn yg betul & slh,
rsnya betul tindakan dia.
cuba bygkan kalau bakal suami awk sndiri sronok nak berkwn tanpa batasan,wpun skdr di alam maya dgn kwn2 pmpuan yg lain,dh tentu sgtlah x patut kan..
kalau ada urusan dgn llk,berhubung dgn psgnnya,lbih baik begitu,x timbul fitnah atau x jd gangguan.
jgn fikirkan emosi marah sgt,
tp fikirlah..
kalau die buat krn Allah,
nk jg hbgn dgn bkl isterinya krn Allah ke..
xnak bergaul tanpa btsn krn Allah ke..
awk spatutnya hormat kptsn die..
jgn buat seolah2 die bersalah bile bertindak matang.
bersyukurlah,skrg2nya,berkrg kwn llk awk,dan bakal psgn awk pun nnt pun dah tentu nak mghrpkan bakal psgnnya bkn yg jns suka berhubung dgn llk lain tanpa sebab kukuh..
apa yg terjd mungkin adlh kisah lama,tp sekurang2nya,dia dah bertindak dgn baik,dgn matang..
dan sy bersyukur dia bertindak mcm tu,drp terus mlyn atau berkwn tanpa sbb.
bkn sbb awk x elok,bkn sbb lupa janji,bkn sbb lupa kngn,tp sebab krn Allah..baik tinggalkan sgl yg x perlu,teruskan hidup dgn jalan msg2.
kalau dia ada bakal isteri,sy rs ini hak utk bakal isterinya..
awk jglah hak utk bakal suami awk pula,
supaya bakal suami awk pun jg hak dirinya utk awk sj.
wallahualam.

tqah said...

angah: i understand what u r trying to say..betol pasal pergaulan..tapi xleh bangkitkan isu ukhwah lelaki n perempuan kt sini sbb dlm kes ni saya adelah point utama..bukan perempuan..tapi saya..kalau die wat mcm tu sbb nk jage hak bakal isteri die, means he needs to do that to other people also..i mean kwn pmpuan yg lain.. i will respect his decision if he tell me what's going on..thats all..bagi awak die matang..die memang matang bile cube jaga hak org yg berhak, tapi die kurang matang bila xde explaination n wat cm x kenal saya..x nak kwn ngan saye? ok fine..but tell me..benda ni x kan settle by ignoring..bagitau sbb nape die kene wat cmtu, n i will accept.. janji zmn bdk2..yeah i admit it but ni bukan sal jnji utk sehidup semati..kalau ade pon janji cmtu, saye sndiri x kan pegang da skg ni sbb saya tau manusia berubah,so do i..saya bukanlah seorg pendesak..awak x knl saya..coretan2 saya kt sini cume 40% dr diri saya..saya x tulis sume..n even my temper goes to max level, i didnt mentioned any name here..kalau tujuan saya utk amek hak org laen, da lama saya wat..xyah tggu skg.. 1 more thing, saye manusia biase..xley halang kalau saye tringat sesuatu..saya xnak ingt pon..tapi tu sume xley control..neway, thanks for commenting here..i appreciate..saye bukan bertujuan nk bidas..tq again..

angah said...

tq..tp..tak perlu any explanation,dia bukannya melanggar sebarang hak ke atas awk (sekadar seorang kwn,tak bermaksud ada hak di situ)dan kalau betul skrg dia mmg berusaha nak jaga pergaulan dia dgn semua pmpuan,awk x tau pun kan?jauhi buruk sangka,jauhi keinginan nk dpt explanation,tu akn buat awk sndr rs x puas hati.sekadar berkongsi pendapat.

tqah said...

sape awak utk ckp saye xde hak nk dpt explanation? nak kan penjelasan pon perlu hak? mazhab mane ye? sape awak utk berat seblah? coursemate die? abg die? or gf die? mane awak tau saye xtau sal pergaulan die? awak xtau ape2 kt sini..cm saya ckp, saya x tulis sume sebab masih ade rase utk jaga aib org lain..awak xtau ape yg saya penah face..awak ckp memang senang sbb bukan awak yg kena.."lupakan kisah silam..lupekan kisah silam"..as simple as that? this is not the first time la kwn..dr dulu sampai skg asyik saya yg mengalah..asyik saya yg kene ignore utk jage ati org lain..ati saya?? saya x nak cite byk kt sini sbb nanti saya akan terungkit kisah lama dan itu bukan tujuan saye post kt sini.. FYI, saye tulis kt sini utk lepaskan ase geram..better dari saya gi wat bising kt luar..n saye tulis kt sini after saye cube tegor die secara baik tapi..?malas nk ckp r..so this is my way..saya x soh sape2 bace..terpulang r nk terime ke x.. n stop talking about bakal isteri..esok ke die nak kawen? luse? minggu dpn? kalau 2 or 3 thn lagi, jgn mention bakal isteri..mcm2 boleh jadi..kite merancang..tapi yg tentukan tu Tuhan je..jgn yakin sgt.. again, awak xtau ape2..jgn ckp mcm awak tau sume..awak mungkin kenal die skg..tapi aku x knl die mcm mane saya knl die..

UiTM di hatiku..

UiTM di hatiku..