24.9.08........9.15 am.....
Lecturer:
ok semua letak beg and notes kat depan kelas. saya nak ada 1 je paper kat atas meja masing2.
soalan senang je, takyah nak gelabah.
salin soalan ek..
1. List 3 important procedure involve in plate count.................(3m)
2. Give the advantages for pour plate...............(2m)
3. What is coliform bacteria?.......................(10m)
4. Explain about PSE and DFD in meat..........(8m)
Aku:
Erk! Soalan nombor 1 ni ape ek?? procedure plate count yang mana satu ni? presumtive, confirmatory and completed test tu ke? Or streak plate, pour plate and spread plate tu? Alamak, tak paham soalan daaa...
Give advantages of pour plate?? Alamak, dalam notes cuma ada disadvantages je. Mana ada advantages. Apa yang aku nak merepek ni?
Coliform bacteria? Jap jap. Aku baca ni tadi. Ingat balik cepat. Em, gram negative bacteria, non-sporing rod shape, usually found in human and animal intesting, ferment lactose to produce acid. Acid apa? Lactic acid kot. Gasaklah. Lagi? 10 markah ni. Takkan ni je? Em, should be presence whenever the pathogenic microbe presence. Shoul be presence in amount greater than pathogenic microbes, easily cultivated, can survive in a long period of time in environment. Example E.Coli. Is it enough?huhu
PSE and DFD? DFD stand for dry, firm and dark. But is it for non-exercised animal or exercised animal?Alamak, confius dah ni. Confusion. Kurang potassium la ni.Hadoi. PSE pulak stand for pale, soft and....? Adoi, lupa lagi. E for what?? Abesla aku macam ni. Executive, exedute? Ya Allah, apa aku nak gebang ni? Lupa lupa lupa!!! Jap, pale soft. Means pH rendah. Acidic. Kalau pH rendah, glycogen tinggi sebab glycogen akan ditukarkan kepada acid lactic. Bila acid lactic banyak, pH akan berkurang la. Dan yang sebaiknya adalah non-exercised animal. Kena bagi binatang tu relex dulu sebelum slaughter. Kalau binatang tu stress, glycogen akan berkurang, lactic acid akan berkurang. So meat will less acidic. Then it become dry, firm and dark. Boleh kai ke teori aku ni? Boleh je la..
Lecturer:
ok semua letak beg and notes kat depan kelas. saya nak ada 1 je paper kat atas meja masing2.
soalan senang je, takyah nak gelabah.
salin soalan ek..
1. List 3 important procedure involve in plate count.................(3m)
2. Give the advantages for pour plate...............(2m)
3. What is coliform bacteria?.......................(10m)
4. Explain about PSE and DFD in meat..........(8m)
Aku:
Erk! Soalan nombor 1 ni ape ek?? procedure plate count yang mana satu ni? presumtive, confirmatory and completed test tu ke? Or streak plate, pour plate and spread plate tu? Alamak, tak paham soalan daaa...
Give advantages of pour plate?? Alamak, dalam notes cuma ada disadvantages je. Mana ada advantages. Apa yang aku nak merepek ni?
Coliform bacteria? Jap jap. Aku baca ni tadi. Ingat balik cepat. Em, gram negative bacteria, non-sporing rod shape, usually found in human and animal intesting, ferment lactose to produce acid. Acid apa? Lactic acid kot. Gasaklah. Lagi? 10 markah ni. Takkan ni je? Em, should be presence whenever the pathogenic microbe presence. Shoul be presence in amount greater than pathogenic microbes, easily cultivated, can survive in a long period of time in environment. Example E.Coli. Is it enough?huhu
PSE and DFD? DFD stand for dry, firm and dark. But is it for non-exercised animal or exercised animal?Alamak, confius dah ni. Confusion. Kurang potassium la ni.Hadoi. PSE pulak stand for pale, soft and....? Adoi, lupa lagi. E for what?? Abesla aku macam ni. Executive, exedute? Ya Allah, apa aku nak gebang ni? Lupa lupa lupa!!! Jap, pale soft. Means pH rendah. Acidic. Kalau pH rendah, glycogen tinggi sebab glycogen akan ditukarkan kepada acid lactic. Bila acid lactic banyak, pH akan berkurang la. Dan yang sebaiknya adalah non-exercised animal. Kena bagi binatang tu relex dulu sebelum slaughter. Kalau binatang tu stress, glycogen akan berkurang, lactic acid akan berkurang. So meat will less acidic. Then it become dry, firm and dark. Boleh kai ke teori aku ni? Boleh je la..
Tinggal seminit je lagi.
Alamak, tinggal seminit? (menulis dengan kelajuan maksimum)
Times up guys. Hantar sekarang. Dah tak payah nak susah2kan otak kamu dah. Hantar je.
Alamak, tinggal seminit? (menulis dengan kelajuan maksimum)
Times up guys. Hantar sekarang. Dah tak payah nak susah2kan otak kamu dah. Hantar je.
Done! Alhamdulillah.
Keluar kuliah, berjalan perlahan balik ke kolej sambil berborak dengan kawan-kawan. Lega! Itulah kata-kata kebanyakan kawan-kawan aku. But ops, esok ada lagi test Nutrition. Juga banyak yang perlu dihafal. Kembali tensi. Kepala dah sakit, boleh ke terus study? Atau perlu tidur dulu?
Sampai di kolej, online untuk mohon kolej. Alhamdulillah server tak crowded. Dapat selesai dengan cepat. Selesai, tidur. Pukul 11.30 pagi. Bercadang untuk bangun jam 1230. Study Nutrition kononnya. Akhirnya jam 2.30 baru terjaga. Serta merta rasa bersalah padahal jam loceng yang galak berbunyi lagu Avril Lavinge pada jam 1230, aku off. Terus bangun dan study. Semoga test esok dipermudahkan. Cuak. Terlampau banyak nak dibaca, difahami dan dihafal. Teramat cuak!
Keluar kuliah, berjalan perlahan balik ke kolej sambil berborak dengan kawan-kawan. Lega! Itulah kata-kata kebanyakan kawan-kawan aku. But ops, esok ada lagi test Nutrition. Juga banyak yang perlu dihafal. Kembali tensi. Kepala dah sakit, boleh ke terus study? Atau perlu tidur dulu?
Sampai di kolej, online untuk mohon kolej. Alhamdulillah server tak crowded. Dapat selesai dengan cepat. Selesai, tidur. Pukul 11.30 pagi. Bercadang untuk bangun jam 1230. Study Nutrition kononnya. Akhirnya jam 2.30 baru terjaga. Serta merta rasa bersalah padahal jam loceng yang galak berbunyi lagu Avril Lavinge pada jam 1230, aku off. Terus bangun dan study. Semoga test esok dipermudahkan. Cuak. Terlampau banyak nak dibaca, difahami dan dihafal. Teramat cuak!
No comments:
Post a Comment