Saturday, February 27, 2010

some interesting facts about food..

Assalamualaikum wbt..

ni ade sikit info tentang makanan n pemakanan..maybe certain information quite common to some people..tapi aku state je la kat sini ea..moge memberi manfaat sikit la kt orang lain..

1. tau x ape beza term "used by" ngan "best before" yg slalu ade tulis kt packaging makanan? kalau korg beli makanan tu tulis "used by 2 march 2010", maksudnye korg kena consume food tu sampai 2/3/2010 saje..masuk tarikh 3/3, food tu da start to spoil..da ade la microbes2 yg mule nak grow..kalau consume gak, ade probability utk kene food poisoning.. "best before" pulak klau korg perasan, slalu kat bread kan? maksudnye food tu at it best quality until the stated date..cthnye "best before 2 march 2010", means, food tu at it best quality until 2/3/2010..masuk je 3/3, food tu masih boleh dimakan, tapi mungkin da x brape best..klau roti tu, mungkin da keras sikit, rase da x sedap sgt..tapi masih boleh dimakan tanpa ade probability to get food poisoning..so pas ni kalau beli roti tu, die tulis gini, jgn la terus buang bile da lebey tarikh, ye? =)

2. slalunye brape kali korg gune minyak masak b4 dispose? skali gune trs buang ke, atau da gune ntah brape kali ntah sampai itam minyak tu baru nk buang?hehe..ok, kalau boleh (sepatutnye sebenarnye), gune 3x saje..pastu buang..sound membazir ke? tp ni utk kesihatan kite gak..bile korg fry food, oil yg korg gune utk goreng tu makin lama akan produce makin banyak toxic..in scientific term, ade byk free radical n peroxide..free radicals ni terhasil bile makanan yg korg goreng tu kuarkan oxygen..slalunye dr air la..kalau korg goreng ayam la for example, xkan ayam tu memang da dry b4 goreng kn? so dlm ayam tu ade air..air contribute to oxygen..oxygen akan attack double bond dlm fatty acid chain of oil..so akan hasilkan free radicals..free radicals ni plak ape? free radicals ni unpaired electron or atom..die alone..xde partner..so sebab tu die bahaya..sebab sangat reactive..die akan mudah react dengan lain2 chemical component dlm oil as well as dlm food n akan produce toxic..the worst effect is, cancer! so be alert ok?

3. tau x beza term whole milk, skimmed milk, recombined milk, filled milk? len kali b4 beli susu segar, tgk dulu die tls ape..whole milk adelah susu segar yg ori, xde dilute ngan air, tapi some of the fat have been removed..bagusla utk kesihatan ni..skimmed milk pun lebey kurang..pas dpt susu dari lembu, susu tu akan di proses utk asingkan skim ngan cream..cream tu lebih banyak fat la..so skim milk adelah susu yg da dipisahkan dr cream..recombined milk plak dibuat drpd susu tepung yg diimport dr oversea, pastu tambah air ngan lain2 ingredients utk hasilkan susu segar..x brape best sangat sebab susu tepung yg digunakan tu da melalui banyak process eg heat treatment yg da effect susu tu sendiri..then sampai kt malaysia, kite tambah air pastu pasteurize agi..double heat treatment..so banyak la natural nutrient yg da xde..rase pon lain sikit.. filled milk adelah susu yg bercampur ngn oil..sound weird rite? fats dlm susu ni da diganti dengan oil eg palm oil..so kena la tgk2 sikit mase nak beli..rugi kalau kite beli mahal2, tapi ade oil..x asli..kn?

4. tips yg ke4 ni lebey kpd lelaki sebab lelaki slalu yg akan sembelih lembu n poultry kn? ok, kalau nak sembelih lembu n poultry (ayam, itik, angsa), korg kena bagi binatang tu relex dulu..kalau ikut ajarn islam pun, xley tunjuk pisau kt binatang tu kn? sebab xnak die stress..tau nape? sebab kalau binatang tu stress, die akan guna banyak glycogen utk hasilkan ATP (energy)..bile glycogen sikit, then korg sembelih binatang tu, glycogen yg sikit tu akan ditukarkan kepada lactic acid melalui beberapa process..lactic acid ni contribute to quality of meat tu nanti..kalau lactic acid yg dihasilkan sikit, pH meat tu tinggi, betoi x? lactic acid akan reduce pH..kalau sikit, pH tinggi la..bile pH tinggi, daging binatang tu nanti akan keras, kering..dlm food tech ni, kite sebut DFD (dark, firm, dry)..so kalau binatang tu relex b4 disembelih, vice versa la resultnye kn? akan hasilkan daging yg tender, colour yg menarik..high quality la..

5. simpan telur yg belum masak tu jauh2 dr bende yg ade bau yg kuat (eg bawang)..sebab kulit telur ade pores yg leh absorb odour from surrounding..leh effect quality telur tu nanti..

6. tau x nape bile kite makan satay, akan ade onion n timun mentah skali? ha..kene makan tau timun n onion tu..sebab satay tu (terutama yg banyak itam2 kawasan terbakar) ade compound yg contribute to cancer..contoh compoud tu adelah acrylamide n polycyclic aromatic hydrocarbon..timun n onion ni bley neutral kan semula toxic2 tu..sebab ade antioxidant compound dlm onion n timun..so pasni bile makan satay tu, makan skali timun n onion tu tau! =)

7. korg penah tgk x iklan horlics kt tv yg ade gto calcium dlm horlics tu jauh lebey banyak dr dlm bayam? die siap tunjuk sebakul bayam agi kn? ha..jangan tertipu..memang bayam ade baaanyak calcium..tapi kebanyakannye adelah dlm bentuk complex..maksudnye, calcium dlm bayam banyak bind dgn compound lain cam tannins dan menghasilkan complex..complex ni xkan diabsorb oleh tubuh badan..badan kite akan eliminate je complex tu..sebab tu calcium dlm bayam x banyak contribute kepada daily calcium intake kite..so nak habaq kat sini, calcium dlm horlics tu xdela banyak sangat cm yg digambarkan..cube tgk kat labelling..brape microgram je per serving..standard la ngan lain2 product..hehehe..

8. tips diet simple--> bahagikan pinggan makan kepada 4 bahagian..1/4 isi nasi, 1/4 isi lauk, 1/2 agi sayur..banyakkan minum air kosong, kurangkan makan junk food, elakkan minum ais n air manis..slalu exercise..xyah yg teruk2..jalan kaki ari2 gi kelas tu pun da dikire exercise la tu..jangan igt diet mean xley makan nasi..boley makan..cume kurangkan saje..jangan drastik sangat..pelan2 kayuh..kalau drastik kang effect health plak..

ok, cukup la tu ea?kalau ade agi, nanti aku update..ade banyak keje nak kena wat ni..hehe..hope enjoy it n memberi manfaat..wallahualam..

salam..(^^)

2 comments:

n3dmax said...

goood post & info!!! post lgik len kali yer...ak nk bg tips2 ni kt mak ak...hahahah


- mujib

tqah said...

orait..moge mak ko menjadi educated mother..x lame agi dapor uma ko jadi lab r wei..hahaha..

UiTM di hatiku..

UiTM di hatiku..