Thursday, December 20, 2012

Food Safety and Quality


 


Assalamualaikum all,

Last Saturday, I had attend a Food Handling Course. Ha, dah ade sijil ni, bolehlah aku ghoje kat mana-mana restoran, bukak restoran sendiri ke kan. Hehehe.

Cause I have a plan to build my own food business. Bila dan makanan ape tu biarlah rahsie dulu. So first step is that, pegi kursus la! Bukan mahal pun. RM50 for 3 hours training and the certificate can be used for the rest of your life! Gempak tak gempak.

 

Mase kat kursus tu, I was thought bout sooo many things regarding food safety and hygiene. O mai, kalau dengar betul-betul, dah tak mau makan kat luar! In term of hygiene, mau makan dekat fast food restaurant sahaja di mana sangat terjamin kebersihan dan kualiti makanannye (kalau tak disabotaj oleh pekerja la). Tapi, tak berkhasiat la pulak. Jadinya, masak sendiri kat rumah ye =)


 

Antara benda penting masa nak mengendalikan makanan:

  1. basuh tangan dengan 7 langkah
  2. pakai sarung tangan bila nak pegang makanan atau guna penyepit
  3. pakai apron
  4. pakai penutup kepala / topi / tudung
  5. pakai kasut bertutup

kalau dekat rumah, bantai je masak pakai singlet pun kan? And kompom la tak pakai kasut. Kaki ayam je. Jadahnye masak kat rumah pakai kasut. Mau mak aku usha slek je kat aku. Tutup kepala pun tak sama sekali.

 

Tapi kenapa makanan kat rumah lebih baik?

Sebab, kat rumah kita masak dengan kasih sayang heeee. Dulu masa tingkatan 5, ade buat perkhemahan motivasi untuk SPM, cikgu-cikgu yang masakkan untuk kitorang. Cikgu kata die masak dengan penuh kasih sayang. Sebab tu sedap.hehe. memang sedaaaap pun.

Masak dekat rumah pun kita cuci betul-betul bahan mentah tu. Selawat lagi. Niat nak bagi makan keluarga. Berkat tu.

Lagipun, kita nak makan lunch, pukul 11 baru nak masak kan? Baru la nak thaw ayam, nak kupas bawang, nak hiris cili. So, makanan tu masih fresh masa dimakan. Baruuuu je lepas masak. Bacteria pun tak sempat nak berkeluarga lagi.

Kalau makanan kat kedai tu, pepagi bute dah start masak pastu simpan sampai petang. Kekadang guna untuk re-cook esoknye.

Sebab tu la handling f food sangat penting kalau nak jual makanan. Lagi pulak, orang bayar untuk makan kan. So, makes the money worth for the food la.

 


Kalau nak beli air, beli dekat kedai yang letak straw dalam tray secara terbaring instead of dalam bekas secara menegak.

Sebab ape? Sebab, kalau dalam tray, orang akan amek straw tu dan pegang bahagian tengah. So, lain-lain straw takkan disentuh. Kalau disentuh pun, kat bahagian tengah. Bukan bahagian atas yang kite letak mulut tu.

“ala, sama je. Pegang bahagian tengah, kite masukkan straw dalam cawan tinggi kena jugak kat air tempat yang dipegang tu

Yes betul! 10 markah. Hahaha

Tapi, sekurang-kurangnya, air tu kite teguk direct ke perut kite. Tak lekat kat bibir. Dalam perut ada asid yang boleh bunuh kuman. Jyieh! Well done acid!

Kalau lekat kat bibir pastu dok beranak pinak maka akan terjadilah keracunan.

Same case dengan sudu and garfu. Susun dalam tray lebih hygiene sebab bahagian permukaan yang nak suap dalam mulut tu tak disentuh oleh ramai orang.

Ni la antara bende baru yang aku belajar. Yang lain-lain, aku dah agak familiar sebab selalu faced sepanjang belajar degree 4 tahun tu.

Perniagaan makanan ni bagus. Sebab, orang sentiasa makan tak kira masa. Pagi, petang, siang, malam, tengah malam, sebelum subuh, sebelum tengahari, lepas tengahari.

insyaAllah perniagaan makanan kalau dibuat dengan jujur dan ikhlas, boleh mendatangkan rezeki yang melimpah ruah uolls!




 
 uiiittt baby comel. jangan makan atas rumput. tak hygiene. jangaaaaaaaan!!!! =p

No comments:

UiTM di hatiku..

UiTM di hatiku..