Thursday, March 19, 2009

BI ke BM??

kali ni aku nk menulis sal sesuatu yg agak serius. sal negara. bukan ape, kwn aku sorg ni minta pndpt sal isu penggunaan bhs inggeris dlm sc n math. tp blog org kn, nk tulis lebey2 cm x best lak. kang ramai la plak yg mbangkang or mengutuk. kt blog sendiri, sukati aku la nk tulis pe pun kn..hehe..
ok, before i start, i think i should mention this first. this is only my personal opinion. again PERSONAL OPINION!. everybody has their own. so here u are not allowed to critic or rebutt. juz read. if u cannot accept,ignore. thats all.
so, bg aku la kan, pengajaran n pembelajaran sc n math dlm bhs inggeris ni xdela byk sgt keburukan pun. bgantung kpd penerimaan individu. klu org yg mmg dh fluent gler bi, msti rs xde mslh. tp bg org yg rs kureng ckit pengusaan bhs inggeris, msti rs ssh. pe2 pun, sbg manusia, kita kena trima pembaharuan utk kepentingan sejagat. mksdnya kt sini, klu dgn meneruskn sstem bhs inggeris utk sc n math ni mbawa manfaat, so go on.
yg aku nmpk skg ni, tujuan utma adalah utk melahirkn scientist2 yg mampu bersaing diperingkat global. kenapa sc n math yg jd mangsa? bg aku la,klu tgk secara kasarnya, sbjek ape lagi yg nk diajar dlm bhs inggeris? xkn nk blaja bhs melayu dlm bhs inggeris lak. sejarah pun x sesuai. sejarah melayu, blaja dlm bhs melayu la. agama islam? mmg x sesuai sgt la.EST mmg dh ajar dlm bhs inggeris pun.nm pun english for sc n tech.lagi ape? akaun?syariah?sastera? nmpk kn skg ni bhwasanya sc n math yg selayaknya diajar dlm bhs inggeris. sebab yg ke2 dpilih sc n math ialah bg aku bidang sc, math n tech ni sgt kritikal skg. bkn hanya kt ngra kita je, malah kt 1 dunia. so penguasaan dlm bidang2 ni sgt2 la penting dlm memberi impak kpd dunia. skg ni kita sndiri dh tgk kn betapa berkuasanya barat. negara islam lemah. so dgn memajukn sc, math n tech ngara kita ni, kita akan setaraf dgn barat. ni la slh satu cara nk bersaing dgn diorg tu selain guna kekerasan. ilmu tu penting. mn yg baek, x salah kita guna pakai walaupun benda tu dr musuh.
bkn aku x cintakan bhs ibunda.aku ni kategori patriotik gak nih.hehe.bhs melayu cemerlang gemilang n terbilang. tp sekrg ni kita kena bpandangan luas. bkn tujuan utk menganaktirikn bhs sndiri.hanya bermatlamat memajukn anak bangsa.kita boleh cemerlang klu blaja sc n math dlm bhs melayu. tp bila berada dikalangan pesaing2 kita dr barat, berkemungkinan kita x mampu tunjukkn kecemerlangn kita tu. klu kita dh dibiasakn dgn pnggunaan bhs inggeris dlm sc n math, mestila mudah je nk tundukkn deme kn?
dr segi pemahaman, diakui sesetgh org ssh nk phm klu sc n math diajar dlm bhs inggeris. tp skg ni kn byk je kamus. mn2 istilah yg x phm tu, kena la rajin2kn diri tgk kamus. mcm yg awal2 ckp, depends on individu.nk seribu daya,xnk seribu dalih.
perlaksanaan pd pljr tgktn 4 x sesuai? klu kita x mula dr form 4, kang msk mtrx or u dh terkapai2. kt u lagi la byk persaingan. student cina n india kbyknnya fasih bhs inggeris. dtambah ngn international students, so mn student melayu? klu dr skolah lagi dh mula, at least ms tu msh dgn rkn2 tempatan.pembelajaran x sesusah mn. leh mulakan dr seawal mungkin. dr skolah rendah ke. tp lmbt la nk tggu bebudak kt skolah rendah ni blaja smpai msk u. klu la kita mulakn ms thn 2005,utk pljr2 drjh 1. kena tggu sekurang-kurangnya 11 thn utk diorg msk u n praktikkan. so sepnjg 11 thn tu, pljr2 lain watpe?msh dgn sistem lama? so kena la wat ikut peringkt. contohnya mulakan dgn pljr2 drjh 4, tgktn 1 n tgktn 4 thn ni! so xla buang ms sgt. yg dh dilatih dr awal, bgs la.yg baru nk biasekn diri, sekurang2nya msh boleh mulakan slow2.
so dh pnjg lebar aku bebel ni. stop la. perut dh lapo, mata dh ngntok.sok ade klas lagi. so this is my personal opinion.pe2 pun tiap2 sesuatu ade kebaikan n keburukan. kita yg kena plh nk amek yg baek ke yg buruk..thats all..daa

2 comments:

محمد فيكري عزيز said...

banyak tol hang bebel ek...dah la tulisan keceot jek...hahaha.

bagi aku,bukan sc n math yang kena diajar dlm Bi,tp memantapkan lagi sistem p n p bahasa inggeris itu sendiri.

Nur Atiqah Bt Mohd Yusof said...

rasanya pnp bi kita dh mantap.. student je yg kena take action.. nk involve or x..utk membuatkan student involve,kena bykkan subjek yg diajar dlm bi. secara automatik, klu kena wat presentation, students will talk in english rite?

UiTM di hatiku..

UiTM di hatiku..