Friday, June 20, 2008

FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY...

Sejak aku dapat tawaran untuk sambung blaja dlm kursus ni,dh banyak org yg aku jumpa akan tanya.."cmne food tech tu ek?'.."blaja ape food tech tu?".."food tech tu blaja masak ek?"..hadoi..dh penat aku nk terangkan kt org2 di luar sana ape tu food science n technology..
So meh aku nk cite kt cni serba sedikit pasal kursus yg aku amek ni..
Actually,dlm course ni,kitorg bknlah diajar memasak secara khususnya tapi bg aku la kan,sape yg amek course ni kena tau gak ckit2 cmne nk masak..at least,ade basic la.. Dlm course ni,kitorang blaja banyak benda2 yg menarik..serius aku ckp..sgt menarik.. Yup,aku blaja cmne nk wat makanan,but dr segi industri..UiTM mmg fokus lebih kepada industri yg mana main point dia supaya student2 yg dihasilkan oleh UiTM ni bkn setakat cemerlang secara teorinya,tp jugak mahir dari segi praktikalnya.. aku diajar utk produce makanan secara industri..contoh cm kt kilang makanan tu la..n utk pengetahuan korang jgk,sape yg amek course ni masih bleh bergelar engineer..sebab kitorg ade subject food engineering..bleh gak wat pengkhususan kalau sambung master..Food engineering ni blaja pasal mesin2 pemprosesan makanan yg digunakan kt kilang2..macam mana nk handle,bersihkan,macam mana nk cipta mesin utk proses makanan2 tertentu..Berkaitan tekanan air n udara semasa pemprosesan makanan(semua ni mempengaruhi kualiti makanan),sukatan yg perlu dikire utk menghasilkan sesuatu produk makanan..n banyak lagi la..Sebab tu la dalam course aku ni,background student dia bercampur-campur..kalau dr matrik tu,ade yg dr sc fizikal n ade jgk yg dr sc hayat..Kalau student diploma yg sambung degree,x semestinye dr diploma food tech baru bleh sambung degree food tech..banyak je senior2 aku yg dr diploma science..sebab kitorg blaja semua..Math,chemistry,biology,physic n byk lagi subject2 tmbhn(minor)..kalau student degree engineering,for sure diorg kena ade latar belakang fizik yg kuat,but then subjek mcm biology diabaikn..tp utk course aku ni,TAK! Semua diambil kire..
Cuba tengok kt pasaran,ade brape banyak produk makanan yg ade?? Banyak kn..ha,semua tu adalah dr idea2 n ilmu2 food technologist la..diorg yg bertanggungjawab utk create new food product,or improve the quality of food product or making a healthy food product n macam2 lagi.. Kalau dulu kita makan sosej ayam or daging je..Tapi sekarang dh ade peningkatan..tambah keju la,cendawan la n macam2 lagi..idea2 utk tu semua dr food technologist..
Sape kata bidang ni xde keperluan?xde peluang pekerjaan? Instead of mkn gaji,kita pn bleh buka kilang mknn sendiri..Bidang ni luas..boleh jd nutritiounist, quality controller,pemilik kilang makanan,engineer(food engineering),keje bahagian packaging,labelling,market control,consumer acceptibility,jd lecturer pn bleh..duh,kalau nk tulis semua mmg x mampu la..banyak sgt..
Cuba fikir2kan,semua manusia mesti makan kn? x kesah la makan utk hidup or hidup utk makan,yg penting kena makan..so,makanan ni mmg dh jadi keperluan..permintaan akan sentiasa ade..bg aku, x rugi kalau ceburkan diri dlm bidang ni..
Tp,semua bidang pn ade tanggungjawab masing2..Macam bidang aku ni,dh berkali2 lecturer aku nasihat,sebagai seorg Islam dh menjadi tanggungjawab kitorang utk menghasilkan produk makanan yang halal..Banyak isu2 berkaitan halal haram produk makanan yg diuar2kan lately.. Benda ni mmg kena take serious coz makanan yg dimakan akan jadi darah daging..salah satu sebab doa kita x makbul adalah kerana pemakanan kita..Kalau ade termakan benda yg haram tu,nauzubillah la..Thats y sekarang ni kena produce byk pakar2 dlm bidang ni utk nk memastikan makanan yg dimakan oleh org2 islam di Malaysia khususnya n di dunia amnya adalah HALAL dan bersih..
Ok,aku rasa cukup la ape yg dh aku informkan ni..actually banyak lagi nak cerita,but aku pn student yg dlm proses nk mempelajari course ni..baru nk melangkah ke tahun 2..banyak lagi benda2 yg aku xtau pasal course ni..nanti bile ade info tambahan,aku akan coretkan kt blog ni..
Ape2 pn,setiap ilmu yg kita pelajari tu,mesti ade kegunaan di dunia ni..jgn anggap sape yg amek medic or engineering or account or law saje yg bleh berjaya dlm hidup..itu course2 yg glamour..Tp course2 yg x glamour ni pn byk sumbangan dlm negara,bangsa n agama..x semestinya sape yg x dpt jd doktor,peguam,arkitek or engineer tu org yg x hebat..Allah letak kita kt tempat yg selayaknya utk kita..Hargai n cuba buat yg terbaik walau kt mana pn kita diletakkan..Wallahualam.....

9 comments:

Anonymous said...

Hi there! I could have sworn I've been to this site before but after browsing through some of the posts I realized it's new
to me. Anyhow, I'm definitely delighted I discovered it and I'll be book-marking
it and checking back often!

Stop by my site; special compilation

Anonymous said...

Hey there! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be okay. I'm definitely enjoying your
blog and look forward to new posts.

Also visit my website; top 10 products

Anonymous said...

Kak, kalo stdent sastera bleh apply ke?

tqah said...

Kena from science stream dik..

Anonymous said...

assalamualaikum kak kalau result saya macam ni fizik C kimia D biologi C math B admath E . boleh ke bawa subjek food techology ni? and saya tak dapat dip teknolgi makanan uitm tp saya berharap sangat saya dpt food tech yg poli punya . ada beza ke kak food tech uitm dgn poli konvensional? dan kalau ada beza, beza dari segi apa? harap akak reply komen ni . saya minat keja yg buat makanan tu . best sgt . hehe . saya lepasan spm 2013 . berharap sgt dpt poli, yg uitm dah tak layak .

mell said...

salam..akak nk dpt course ni agak2 cgpa nk bpe ea? area 3.5 ade peluang x? sy lepasan pasum

tqah said...

akak masuk course degree food tech uitm after matrikulasi..so tak berapa sure pasal result untuk lepasan spm..tapi sejujurnye lepas dok dalam course ni selama 4 tahun degree, adik2 kena ade strong science and math basic.. kimia terutamanya..course ni tough.. mase matrikulasi, cgpa akak tak sampai 3.5 masih layak masuk tapi tu masa tahun 2007 dik..sekarang mungkin dah tinggi sikit demand kn? hope membantu adik2 ye..

yawniazz haxita said...

kak,kalo amik food engineering master kat mane ek? oversea pon boleh ekk?
banyak fikir ttg ummat.T_T
nak produce halal food

tqah said...

Master in food engineering so far akak memang tak jumpa lagi kat dalam Malaysia..apa yang uni dalam malaysia offer selalunye more on research and of course tajuk research depends on student nak pilih apa..kalau berminat dalam food engineering boleh la buat research yang berkaitan dengan food engineering, tapi technical basic kena strong tau..

UiTM di hatiku..

UiTM di hatiku..