Assalamualaikum wbt
Masih mood raya kawan-kawan?
Nak resipi untuk buat open house?
Apa? Nak? Pi carik kat Google muahaha!
Masa cuti merdeka itu hari, aku gigih buat pavlova. Ye,
pavlova ye rakan-rakan. Yang harganya mencecah RM12 – RM15 per slice. What
The???
Zaman sekarang ni, harga makanan melambung-lambung. Itu sebab
aku lebih suka buat sendiri dari beli. Kalau beli, dah le kicik dok celah gigi
je, mahal giler pulak tu!
Kos untuk buat pavlova ni
tak ler mahal mana. Whipping cream tu je la mahal sikit dengan buah-buah segar.
Tapi kalau beli kat pasar borong, kau boleh dapat sebakul buah segar dengan
harga yang sama kau beli buah segar kat Giant. Aku hangin sikit sebab harga
buah segar kat Giant mahal dari Tesco. Aku dah beli kat Giant dulu baru pegi
Tesco dan memaki hamun Giant kat depan chiller buah Tesco. Huh!
Ekceli, aku dah try post entry pasal pavlova ni 5 hari lepas
lagi tapi hanya melalui smartphone aku yang sampai sekarang pun aku tak pandai
lagik nak guna application dalam tu. Bile dah post entry, tetiba
gambar-gambar takleh nak rearrange pulak! Penat je aku padam taip padam taip
perkataan demi perkataan dari smartphone tuh. Bile gune smartphone, memang
selalu typo sebab jari lebih besar dari keypad huruf menyebabkan banyak huruf
yang ditekan pada satu masa. Tu pun bikin aku stress tu. Huh lagik!
*aku mencintai nokia tige tige sekupang*
Ok ok dah jauh kan
aku melalut. Ok ok back to bisnes.
Resipi Pavlova Atiqah The Bomb! Ha amacam nama? Ade bran nak
cabar? Kah kah kah!
Apa yang korang perlukan untuk buat pavlova ialah
4 biji telur putih saiz sederhana
1 cawan gula kastor (aku guna ¾ cawan je sebab aku sendiri
dah cukup manis PUIIII~)
½ sudu besar tepung jagung
½ sudu kecik esen vanilla
½ sudu kecik cuka masakan (jangan guna cuka getah pulak. Eh ade
ke?)
Ha senang je kan
bahan? Semua pun memang dah ada kat dapur tu ha. Tinggal korang nak selongkar
je mana bibik korang letak sebab korang tak penah masuk dapur bahaha!
Ok adik-adik. Mula-mula korang kena tau bahawa semasa
mengasingkan putih dan kuning telur, jangan ada walau sekelumit pun kuning
telur yang termasuk dalam putih telur tu. Dan pastikan jugak mangkuk yang
korang guna sangat bersih tanpa sebarang bendasing ataupun air. PENTING TAU!
Bila dah asingkan tu, masukkan putih telur dalam bekas untuk
diputar. Bekas ni pun kena bersih tau. Takmo basah-basah. Takmo yang recycle
tanpa pembersihan.
Dengan menggunakan speed paling minimum, putar putih telur
tu. Mula-mula putih telur tu akan berbuih. Lama kelamaan akan bertukar dari
jernih kepada putih susu. Kemudian, tukar speed kepada maximum dan masukkan gula
kastor sambil putar tu. Putar sampai ade soft peak. Tau apa soft peak? Ha ni
aku tunjuk dalam gambar ni. Permukaan berkilat dan ‘bertanduk’.
Pastu masukkan
pulak esen vanilla dan pukul lagi sikit kasi sebati.
Lepas tu, masukkan cuka diikuti dengan tepung jagung sikit-sikit dan gaul secara kaup balik. Jangan guna mixer dah tau. Guna spatula je. Slowly.
Lepas tu, masukkan cuka diikuti dengan tepung jagung sikit-sikit dan gaul secara kaup balik. Jangan guna mixer dah tau. Guna spatula je. Slowly.
Sediakan baking paper untuk membakor. Cedok meringue dan
letak atas baking paper. Bentukkan sikit macam kek tapi tak perlu nak kemas
sangat pun takpe. Just make sure, bahagian tengah lebih tenggelam dari tepi. Maksudnye
ade tembok la kat sekeliling meringue tu. Supaya senang nak boh topping nanti.
Kemudian bakar 140C selama 1 jam. Jangan lupa panaskan oven
dulu sebelum bakar tu. Dan jangan lupe jugak menjengah-jengah pavlova korang. Kot
la terawal masaknye. Lain oven lain peel.
Korang tengok permukaan pavlova tu dah keperangan dan sikit
merekah, ok dah masak la tu. NANTI DULU! Jangan gelojoh sangat nak kuarkan dari
oven. Kang melepek pavlova korang kang, nangis la sampai tahun depan pun takkan
der kembang semula.
Korang kena simpan dulu pavlova korang dalam oven. Cuma matikan
suhu je. Lebih kurang 15 minit lepas matikan suhu, bukak sikit pintu oven tu. Sikit
je tau. Kasi angin sepoi-sepoi bahasa je yang masuk. Tunggu lagi dalam 30 minit
baru kuarkan. Sabar. Jangan rakus.
Sementara tunggu sejuk tu, korang gi la buat topping die. Cuma
perlukan 250ml NON-DAIRY whipping cream. NON-DAIRY tau! Maksudnya, takde susu
dalam tu. Kalau beli yang dairy punye, sah tak jadik. Ini serius.
Korang tuang je whipping cream tu dalam bekas dan pukul guna
mixer dengan speed maximum sampai la jadi kental. Selagi tak kental jangan stop
tahu?
Dah siap toppingnye! Sangat senang kan? Apo laei,
tuang la topping tu atas pavlova yang korang dah buat bentuk kawah tu. Pastu,
taburkan dengan buah-buahan citrus. Aku suggest citrus sebab pavlova ni dah
manis dan fatty taste so untuk menyeimbangkan rasa, gunelah citrus fruits yang
masam-masam sikit macam blueberry, strawberry, kiwi, raspberry, dan anggur. Mana-mana
yang korang suka lah. 1-2 jenis je pun takde hal.
Tapi aku tak guna pun whipping cream ni untuk buat topping
sebab masa tu dalam fridge rumah aku dah ade dah topping whipping cream yang
dalam tin tu. Tinggal nak picit atas pavlova je. Tu baki-baki aku buat hiasan
blueberry cheese cake dulu. Tak baik membazir kaaaaaan? Tapi hasilnya tak
memuaskan sebab topping aku cepat nau cairnye. Tu lah beli yang murah lagik! Kedek
lagik! Baru beberapa saat picit atas pavlova, tengah feeling-feeling susun buah
tetibe dah meleleh-leleh cair. Kejadahnye?
Buah yang aku gunakan ialah kiwi hijau, anggur, strawberry dan blueberry. Gigih ke Giant dan Tesco sebaik pulang dari pejabat semata-mata nak mencukupkan buah-buahan idaman kalbu. Hamek kau RM32 untuk buah sahaja. Menyesal! (=_=!)
Ok itu sahaja cara-cara nak buat. Senang jek. Sambil tutup
mata boleh putar-putar hah. Orait tak? Sila cuba sebab memang sedap. Ke sebab
aku yang buat, die jadi sedap? Oh noooo~
No comments:
Post a Comment